Gaza

Catalunya refà les obres destruïdes en l'última ofensiva a Gaza

Un equip de TV3 ha s'ha desplaçat a Gaza per visitar l'escola del camp de refugiats d'Izbat Areb Rabo, que ha estat rehabilitada gràcies al finançament de la Generalitat de Catalunya. L'escola, que gestiona l'ONU, com molts altres centres educatius i sanitaris, havia estat destruïda durant els atacs israelians del mes de gener passat a la Franja.

Actualitzat
La Generalitat també ha invertit en la pavimentació i l'ordenació de l'entorn de la plaça Catalunya de la ciutat de Gaza, acabada d'estrenar. Aquestes ajudes formen part de la cooperació internacional que els habitants de la Franja de Gaza necessiten per garantir la seva supervivència, molt més precària des dels atacs israelians, que van destruir bona part de les infraestructures. En el context actual no hi ha res que garanteixi que aquestes obres no tornin a acabar en runes.

A Gaza s'amunteguen un milió i mig d'habitants en una estreta superfície entre Israel, Egipte i el mar Mediterrani. Cap dels habitants en pot sortir, i tan sols hi poden entrar diplomàtics, cooperants i periodistes amb comptagotes.

L'atur afecta gairebé tres quartes parts de la població, cosa que ha pogut comprovar l'equip de la televisió pública catalana; l'escola finançada per la Generalitat va oferir el mes passat tres places d'escombraire, per a les quals s'hi van presentar 50.000 sol·licituds. Aquesta és només una mostra de la difícil situació que s'hi viu.

La situació política interna tampoc hi ajuda gaire, amb els dos principals grups polítics palestins, Hamas i Al-Fatah, enfrontats irreconciliablement pel control d'aquest tros de terra des del 2006, quan per primer cop els islamistes de Hamas van obtenir la majoria absoluta.

Precisament avui, els militants d'Al-Fatah han denunciat que Hamas, partit que governa a Gaza, els ha sotmès a una mena d'arrest domiciliari i els ha intentat requisar tots els mòbils per evitar que hi hagués cap commemoració oficial pel cinquè aniversari de la mort de Yasser Arafat, ja que temien que es pogués convertir en una reivindicació a favor del partit dels seus rivals. Sembla que ho han aconseguit. A Gaza no hi ha hagut cap acte, ben al contrari que a Cisjordània, controlada per Al-Fatah.




NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut