Gent entrant a una oficina del SOC a Badalona. (Foto: Reuters)
Gent entrant a una oficina del SOC a Badalona. (Foto: Reuters)
Madrid

Catalunya rebrà cinc milions menys que l'any passat per a polítiques d'ocupació

El govern espanyol destinarà 193 milions d'euros a la formació de persones a l'atur a Catalunya, un 1,2% més que l'any passat, en què el pressupost total es va retallar dràsticament, un 50%. Tot i que la xifra es manté, la Generalitat perd un paquet de 7,5 milions destinat a contractar orientadors laborals.

RedaccióActualitzat
Catalunya rebrà aquest any del govern espanyol cinc milions d'euros menys per a polítiques d'ocupació. Tot i que els recursos per a polítiques actives pujaran un lleuger 1,2%, la Generalitat s'ha quedat sense un paquet de 7,5 milions destinat als orientadors laborals. Les dades s'han comunicat en la reunió de la sectorial d'Ocupació a Madrid, des d'on el conseller d'Ocupació i Empresa, Felip Puig, ha assegurat que la Generalitat redistribuirà els recursos per poder "arribar a tot arreu".

Els diners que rebrà el govern d'Artur Mas per a les polítiques actives són 193 milions d'euros. La partida puja dos milions més que la del 2012, però convé recordar que l'any passat el govern espanyol va retallar un 57% el pressupost destinat a la formació de parats i a la mediació laboral a Catalunya.

Tot i l'increment de l'1,2%, la Generalitat s'ha quedat sense els 7,5 milions que va rebre l'any passat per contractar orientadors laborals, les persones que ajuden els desocupats a trobar feina. El 2012 es van contractar 300 professionals amb aquesta partida, però aquest 2013 només n'hi haurà 160 i caldrà finançar-la amb remanents.

El conseller Puig s'ha queixat que les aportacions estan "molt per sota de les necessitats reals de la nostra població" però ha afegit que buscaran la "màxima eficàcia" perquè el servei no en surti perjudicat.

La retallada, però, posa en perill partides bàsiques, com els salaris per a discapacitats, que, segons la Generalitat, es garantiran amb una redistribució de les partides.

Model nou: diners en funció dels resultats

A la sectorial, la ministra Báñez ha anunciat una reforma del model de polítiques actives, que vincularà la distribució dels fons a les comunitats autònomes amb el compliment dels objectius. El canvi s'aplicarà de forma gradual. Aquest any, el 40% dels fons de polítiques actives d'ocupació que rebin les comunitats dependran del compliment d'objectius, i el percentatge s'anirà incrementant amb els anys. Cada autonomia podrà prioritzar els objectius que consideri més necessaris, supeditats, però, a un objectiu comú.

Aquest 2013, el total de recursos disponibles per a polítiques d'ocupació puja a 1.342 milions i les prioritats són donar suport als emprenedors, millorar la taxa d'ocupació dels joves i de les persones de llargada durada a l'atur, així com els majors de 55 anys i receptors del Pla Prepara (els 400 euros que es reben que ja s'ha acabat el subsidi d'atur).
Anar al contingut