Catalunya Ràdio rememora els 21 dies dels Jocs de Barcelona amb "El Cobi s'ha fet gran"

Des del 24 de juliol fins al 13 d'agost, Santi Carreras i Oriol Rodríguez recordaran els millors moments dels Jocs de Barcelona 92 amb els seus protagonistes.

El dimarts 25, Eudald Serra i l'equip d'Esports faran en directe el programa "Especial 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona".

Catalunya Ràdio commemora els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona amb l'estrena del programa "El Cobi s'ha fet gran", amb Santi Carreras i Oriol Rodríguez, que s'emetrà a partir de dilluns, 24 de juliol, fins al diumenge 13 d'agost, coincidint amb els vint-i-un dies en què es van celebrar els Jocs de Barcelona 92.

El dimarts 25, dia que es compleixen els 25 anys de la cerimònia d'inauguració dels Jocs, Catalunya Ràdio emetrà en directe el programa "Especial 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona", amb Eudald Serra i l'equip d'Esports, que faran un seguiment dels principals actes de celebració, la Festa dels Jocs Olímpics i Paralímpics, a la Plaça de Catalunya de Barcelona, i el recorregut de la torxa olímpica, amb inici al Palauet Albèniz de Barcelona i arribada a la Plaça de Catalunya. 

 

"El Cobi s'ha fet gran"

El programa "El Cobi s'ha fet gran", que rememorarà com van viure aquest gran esdeveniment global els seus protagonistes i com ho van viure també els professionals de Catalunya Ràdio en el seu dia a dia, es podrà escoltar de dilluns a divendres de 21.05 a 22.00, i els caps de setmana, de 20.05 a 21.00.

Entre els protagonistes que han volgut explicar els seus records d'aquella experiència personal i esportiva, hi ha cognoms tan coneguts com Mariscal, Huerga, Abad, Arrese, Parera, Maragall, Vilaseca, Samaranch, Ballart, Esteller, Villacampa o Jofresa. Companyies i artistes com La Fura dels Baus, el Tricicle, els Comediants, Carles Santos o Los Manolos participen també de la gran festa dels Jocs, de la mateixa manera que ho fan els professionals de Catalunya Ràdio que hi van ser i que no s'han volgut perdre l'oportunitat d'explicar com ho van viure.

Van ser vint-i-un dies per a la història i seran vint-i-un dies en què els oients escoltaran el resultat de l'excel·lent recollida de testimonis i experiències que ha fet un equip de Catalunya Ràdio integrat per Santi Carreras, Oriol Rodriguez, Judith Sala i Miquel Jario.

 

Els vint-i-un programes

 

24 de juliol. Última reunió a Catalunya Ràdio.

Catalunya Ràdio s'organitza per afrontar els Jocs Olímpics. El programa entra de nou a la reunió de Pere Artigas, director adjunt de l'emissora, amb Conrad Cortasa, cap d'Emissions; Pere Sànchez, cap de Compres; Oriol Camps, cap de la Unitat d'Assessorament Lingüístic (UAL); Jordi Itúrria, subcap d'Esports, i Jordi Margarit, responsable del Gabinet de Direcció.

 

25 de juliol. Inauguració, cloenda i el Cobi, amb Huerga i Mariscal.

Manuel Huerga, director de les cerimònies d'inauguració i clausura dels Jocs, i Xavier Mariscal, creador del Cobi, la mascota, recorden aquells moments cabdals. Els meteoròlegs Francesc Mauri i José Manuel Barrachina pronostiquen el temps que farà i Manuel Mas, alcalde de Mataró en aquell moment, comenta els canvis que han de fer a la Festa Major del seu poble pel fet de coincidir amb la cerimònia d'obertura.

 

26 de juliol. Més periodistes que esportistes.

És el torn dels mitjans de comunicació acreditats als Jocs. El responsable del Centre Internacional de Premsa, Martí Perarnau, ho recorda amb els responsables de l'emissora Ràdio Olímpica, Josep Maria Francino i Joan Manuel Surroca, i amb Eduard Boet, que va transmetre algunes modalitats olímpiques des del canal de televisió Canal Olímpic.

 

27 de juliol. Joan Antoni i Maria Teresa Samaranch parlen del seu pare.

Joan Antoni Samaranch Salisachs i Maria Teresa Samaranch Salisachs parlen obertament del seu pare, Joan Antoni Samaranch, president del Comitè Olímpic Internacional.

 

28 de juliol. El malson de Villacampa i Jofresa.

Jordi Villacampa i Rafa Jofresa, els mítics jugadors del Joventut de Badalona, fan memòria de la seva participació als Jocs i de la desfeta de la selecció espanyola de bàsquet contra la selecció d'Angola. Eudald Serra va seguir la competició de bàsquet des del Pavelló Olímpic de Badalona, amb els comentaris d'Antoni Serra, exentrenador de la Penya i del Barça.

 

29 de juliol. Detencions d'independentistes a dojo.

Josep Maria Terricabras, eurodiputat d'ERC; Francesc ‘Titot' Ribera, músic i regidor de la CUP a l'Ajuntament de Berga; Josep Murgades, filòleg; Eduard López, exredactor d'"El Punt" i actual vicesecretari d'Acció Política d'ERC, i Josep Musté, exdirigent de Terra Lliure i avui militant de la CUP, són els encarregats de recordar les accions i les tortures contra independentistes catalans d'abans dels Jocs.

 

30 de juliol. La Vila Olímpica o la ciutat de les mil cares.

El cap de la Vila Olímpica, Armand Calvo, i el gestor de l'Olimpíada Cultural, Manuel Cuyàs, fan memòria amb la periodista Mercè Alcocer de les experiències viscudes a la residència dels esportistes.

 

31 de juliol. Josep Lluís Vilaseca i la ‘pau olímpica'.

Josep Lluís Vilaseca, secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya (1988-1995) i vicepresident del Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona 1992 (COOB 92), rememora els equilibris per superar les diferències polítiques entre les diferents administracions durant la candidatura i l'organització dels Jocs.

 

1 d'agost. L'estreta vigilància sobre Samaranch i Abad.

Marta Bellés i Susanna Griso, les ombres de Joan Antoni Samaranch i Josep Miquel Abad, conseller delegat del COOB 92, durant els Jocs per a Catalunya Ràdio, recorden el seguiment amb emoció. D'altra banda, Rafael Vera, secretari d'estat de Seguretat l'any 1992, dona detalls del pla de seguretat dut a terme aquells dies.

 

2 d'agost. Toni Esteller, Dani Ballart i Txiqui Sans o l'angoixa de perdre una final.

Toni Esteller, comentarista de Catalunya Ràdio reviu, juntament amb Dani Ballart, Txiqui Sans i Pere Robert, la final olímpica de waterpolo perduda per la selecció espanyola després de tres pròrrogues.

 

3 d'agost. Els voluntaris són l'ànima dels Jocs.

Andreu Clapés, subdirector de la Divisió de Voluntaris del COOB 92 i responsable del disseny i del pla de formació dels Voluntaris Olímpics, es retroba amb un grapat de voluntaris que recordaran les seves vivències com si fos ahir.

 

4 d'agost. Jordi Arrese, Dani Plaza i García Chico obtenen medalla.

El tenista Jordi Arrese i els atletes Javier García Chico i Dani Plaza conversen de les seves victòries olímpiques, on van guanyar medalles de tots els colors.

 

5 d'agost. Carles Santos i Tricicle, estrelles de la inauguració i la clausura.

L'humor apareix per primera vegada a les cerimònies dels Jocs. El músic Carles Santos i els membres del Tricicle Carles Sans i Paco Mir són els protagonistes de les cerimònies d'inauguració i clausura, respectivament, i en parlen després de vint-i-cinc anys.

 

6 d'agost. La força de l'esport femení.

Les jugadores d'hoquei herba i medalla d'or Eli Maragall i Cèlia Corres, amb la nedadora Sílvia Parera i la regatista Natàlia Via Dufresne, parlen de l'esport femení a les olimpíades. També ho fan l'exatleta Carme Valero i l'exnedadora Natàlia Mas, comentaristes dels Jocs a Catalunya Ràdio.

 

7 d'agost. Amb la rumba de Los Manolos... els atletes pugen a l'escenari.

Los Manolos posen música als Jocs i es converteixen, amb Peret i Los Amaya, en els protagonistes de la clausura. El caràcter festiu de la rumba catalana acaba amb els atletes dalt de l'escenari i amb una frase del periodista Constantino Romero, la veu del Jocs, que ha passat a la història: "Atletes, baixin de l'escenari".

 

8 d'agost. Treballar i passar-ho bé a Catalunya Ràdio.

Catalunya Ràdio és la protagonista del programa. Els redactors, productors i tècnics que van fer el seguiment informatiu dels Jocs recorden les seves emocions i les experiències professionals i personals viscudes aquell estiu del 92. La llarga llista de professionals que passen pel programa són: Gonçal Calvo, Xavi Palau, Jordi Basté, Coia Ballesté, Joan Garcia, Jaume Boix, Josep Anton Aisa, Josep Maria Batllori, Eudald Serra, Eduard Solà, Laura Marín, Lluís Urpí, Toni Arbonès, Tomàs Forteza, Jordi Itúrria, Mercè Alcocer, Josep Maria Deu, Ricard Xifreu, Xavier Montagut, Josep Vives, Núria Ventura, Pilar Calvo, Marta Bellés i Josep Lluís González.

 

9 d'agost. La Fura dels Baus i Comediants: innovació als ulls del món.

El membre de La Fura del Baus, Carlus Padrissa, i el director de Comediants, Joan Font, valoren les cerimònies d'inauguració i clausura que van dissenyar, plenes de color, foc i espectacularitat, sense renunciar a la seva manera de fer.

 

10 d'agost. Josep Miquel Abad: direcció amb fermesa.

El conseller delegat del COOB 92 fa memòria a Catalunya Ràdio de com va viure la direcció aquell esdeveniment històric.

 

11 d'agost. La música dels Jocs.

Miquel Jario acosta tota la música que va sonar durant els Jocs.

 

12 i 13 d'agost. El Cobi s'ha fet gran, el resum.

Resum, en dues emissions, dels millors moments dels vint-i-un programes emesos.

 

 

"Especial 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona"

El 25 de juliol la ciutat de Barcelona celebrarà els 25è aniversari dels Jocs Olímpics que la van projectar al món com mai abans amb diversos esdeveniments populars i institucionals, que Eudald Serra i la redacció d'Esports de Catalunya Ràdio s'encarregaran de transmetre en un programa especial, de 20.05 a 21.00.

Els principals actes tindran lloc a la Plaça de Catalunya, amb la Festa dels Jocs Olímpics i Paralímpics, de 19.00 a 22.30, i amb el recorregut de la torxa i la bandera olímpiques, amb sortida del Palauet Albèniz a les 20.30 i arribada a la Plaça de Catalunya a les 21.45, en un recorregut de 6,5 quilòmetres. Com en aquella ocasió, es farà un recorregut de relleus de la torxa, que serà portada per esportistes dels Jocs del 92 i dels Jocs de Rio del 2016 i per representants de la societat civil, amb l'atleta paralímpica Teresa Perales i Juan Antonio San Epifanio ‘Epi' com a últims rellevistes.

A la Plaça de Catalunya tindrà lloc l'encesa simbòlica del peveter a càrrec de l'arquer i medallista paralímpic Antonio Rebollo, que donarà pas a l'encesa simultània del peveter de l'Estadi Olímpic Lluís Companys, i a l'actuació musical del grup Los Manolos, també a la Plaça de Catalunya.

Després del programa especial, a les 21.05, el programa "El Cobi s'ha fet gran" recordarà les cerimònies d'inauguració i cloenda amb el seu director, Manel Huerga, i amb el creador del Cobi, Xavier Mariscal.

A les 23.00, el programa esportiu "El Club de la Mitjanit", que no s'atura a l'estiu, farà un ampli resum de tota la jornada de celebracions olímpiques amb Sergi Andreu i Eudald Serra.

 

catradio.cat

facebook.com/catradio

twitter.com/catalunyaradio

 

Anar al contingut