Barcelona

Multitudinàries manifestacions arreu del país contra la brutalitat policial de l'1-O

RedaccióActualitzat

Concentracions a tot Catalunya contra la repressió policial de diumenge amb milers de persones mobilitzant-se pacíficament amb les mans enlaire, cants o en silenci previs a la multitudinària concentració al centre de Barcelona. La mobilització convocada a la plaça Universitat ha desbordat els principals carrers de la ciutat amb crits contra la presència policial i a favor de la independència.

 

Cap al migdia, milers de persones s'han traslladat a les portes del Parlament com a gest simbòlic per passar el relleu als polítics.

A primera hora, milers de persones s'han concentrat a tots els llocs on van irrompre els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, entre ells l'escola Ramon Llull, on a primera hora hi ha hagut un esmorzar popular.

Fins a la delegació del govern espanyol a Barcelona, s'hi han acostat unes 5.000 persones que s'han mobilitzat en silenci i les mans alçades.

"Aquest edifici serà una biblioteca"

Milers de persones s'han concentrat davant de la comissaria de la Policia Nacional i criden "Aquest edifici serà una biblioteca".

També hi ha hagut una concentració en la mateixa línia davant la seu del PP.

Milers de persones també han omplert la Via Laietana:

Comerços tancats

La Fundació Barcelona Comerç, que representa els comerços de proximitat de Barcelona, s'ha adherit a l'aturada de país i ha deixat el seguiment al lliure criteri de cada establiment o eix comercial. Molts comerços s'hi han adherit.

Diverses empreses com Nostrum, Ametller o Bon Preu també han tancat, així com ajuntaments com Igualada, Manresa o Vic, mentre que el de Barcelona atura els serveis no essencials.

Moltes carreteres catalanes, algunes d'elles principals, com les autopistes AP-7, l'A-7, l'A-2 o la C-31, s'han tallat per les concentracions de ciutadans que secunden l'"aturada de país" i la vaga general, fet que ha provocat un caos a la xarxa viària, amb cues quilomètriques de vehicles.

Barcelona, sense servei de bus ni metro fins a les 17.00

A Barcelona no hi ha metro ni autobús fins a les cinc de la tarda. Ferrocarrils de la Generalitat també ha activat serveis mínims del 25% en les hores punta. I a Rodalies Renfe, es garanteix un de cada 3 trens durant tot el dia.

A la sanitat

Per la seva banda, els centres sanitaris han reprogramat les visites, proves diagnòstiques d'imatge i operacions no urgents. Pel que fa al seguiment, un 75% dels professionals del sistema sanitari públic de Catalunya han secundat l'aturada.

A l'ensenyament

Les universitats públiques han suspès tota activitat. A les escoles, s'ha garantit a cada centre una persona de l'equip directiu, i a infantil i primària, un professor per cada sis aules. Moltes escoles, però, han tancat.

El món de la cultura paralitzat

El món de la cultura se suma a la protesta. Sales de concerts, museus, llibreries, teatres i alguns cinemes tanquen. És el cas de L'Auditori de Barcelona, del Liceu, el Palau de la Música Catalana o la Sagrada Família.

Altres col·lectius

També s'han aturat, per exemple, pagesos i estibadors, així com els periodistes. Els treballadors de la CCMA estem de serveis mínims.

Accions molt diverses convocades per l'anomenada Taula per la Democràcia, on s'integren entitats sobiranistes, sindicats i algunes patronals com Pimec o Cecot.​ És el primer cop que es convoca una protesta d'aquest tipus, que seria com una vaga general, però no està regulada legalment. A això s'hi suma una vaga general, aquesta sí, que ja havien convocat abans sindicats minoritaris, en contra de la macrooperació policial el 20 de setembre.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OAturada general 3-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut