El llacet vermell és el símbol internacional que representa la lluita contra la sida. (Foto: Reuters)
El llacet vermell és el símbol internacional que representa la lluita contra la sida. (Foto: Reuters)
Barcelona

Catalunya podria iniciar els assajos d'una vacuna de la sida d'aquí a un any

Els investigadors del projecte Hivacat, un consorci publicoprivat que agrupa científics especialitzats en el VIH dels hospitals Clínic i Can Ruti, preveuen iniciar d'aquí a un any els primers assajos en malalts d'una vacuna terapèutica contra la sida. Així ho ha avançat l'investigador Christian Brander, coordinador científic de Hivacat, en declaracions als periodistes durant un recés del simposi "Avenços en les vacunes profilàctiques i terapèutiques del VIH", que es fa a Barcelona.

Actualitzat
Els assajos en malalts afectats de sida a Catalunya s'han de fer en col·laboració amb l'equip del científic Andrew McMichael, director de l'Weatherall Institute of Molecular Medicine de la Universitat d'Oxford, al Regne Unit, ha explicat Christian Brander, que ha indicat que les investigacions del grup català "juguen a la primera divisió" amb la resta de científics estrangers en aquest camp.

L'equip d'Andrew McMichael ha dissenyat un candidat a rebre la vacuna que es troba en aquests moments en assajos clínics de fase 1, que determinen la seguretat del tractament, anomenada MVA (Modified Vaccinia Virus Ankara). Brander ha indicat que l'assaig a Catalunya es dirigirà, previsiblement, a pacients que han estat diagnosticats de sida recentment i en els quals el sistema immunològic no està encara debilitat per la malaltia. "El problema -ha considerat el científic- és el disseny de l'estudi" de l'aplicació de la vacuna terapèutica, ja que la intenció és no deixar d'administrar els medicaments que prenen els pacients mentre es realitza l'assaig clínic.

Una vacuna terapèutica contra el VIH té per objectiu reforçar la resposta immunitària del cos al VIH amb la finalitat de controlar millor la infecció i que les persones seropositives no hagin de dependre exclusivament dels medicaments antiretrovirals, que s'han de prendre tota la vida i que en alguns casos provoquen greus efectes secundaris.
 
Al simposi científic, s'ha donat a conèixer també les últimes investigacions de la doctora Brigitte Autran, experta en immunologia i vacunes i investigadora de l'Institut de Recerca de l'Hospital Pitié-Salpêtrière de París, i el doctor Rafick Pierre Sekaly, director del Vaccine and General Therapy Institute Oregon Health and Science de la Universitat Port Saint Lucie, de Florida (Estats Units).

Brigitte Autran ha exposat l'estat actual de la investigació sobre la vacuna del VIH i els propers passos a seguir en aquest camp i els projectes de vacuna que estan actualment en marxa a tot el món. Per la seva banda, Rafick Pierre Sekaly ha explicat els seus treballs sobre els defectes de les cèl lules implicades en la resposta immunitària cel·lular a la sida, ja que lidera un grup de recerca pioner en el desenvolupament d'un mètode que permet caracteritzar les característiques qualitatives i quantitatives de la resposta immunitària cel·lular.

En aquesta trobada científica també hi participen els dos màxims investigadors catalans en VIH, el doctor Bonaventura Clotet, que dirigeix l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, situat a l'Hospital de Can Ruti, de Badalona, i el doctor Josep Maria Gatell, de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Els dos centres desenvolupen una investigació conjunta per aconseguir una vacuna de la sida juntament amb més de cinc mil malalts a través del projecte Hivacat, que té un equip integrat per més de seixanta científics formats en centres investigadors de prestigi internacional.
Anar al contingut