Barcelona

Catalunya, plena de roses i llibres per celebrar la diada de Sant Jordi

Les roses i els llibres han estat els protagonistes indiscutibles d'una diada, la de Sant Jordi, que ha portat al llarg del dia molta gent al carrer. Escriptors signant llibres, representacions de la llegenda de Sant Jordi, concerts o cercaviles són algunes de les moltes activitats que s'han organitzat en un dia en què la política i la reivindicació també tenen el seu espai, i més concretament l'Estatut i el Tribunal Constitucional. L'altre punt d'atenció del dia ha estat la meteorologia, més aviat inestable.

Actualitzat
Sis milions de roses i 20 milions d'euros en llibres. Són les xifres finals d'aquest Sant Jordi, recollides pels majoristes de la flor i el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya.

Els floristes catalans han afrontat amb optimisme aquest Sant Jordi, en què les previsions de venda de roses eren un 10% superiors a l'any passat. Els preus han rondat els tres euros i, malgrat que les flors que més s'han venut han estat les vermelles, també se n'han pogut trobar d'una àmplia gamma de colors: taronges, blaves, multicolors o fins i tot amb els colors del Barça.

Els llibres més regalats

La venda de llibres es dispara en un sol dia. L'any passat els llibreters van vendre en una jornada l'equivalent al 8% de la facturació de tot l'any. Un dels màxims atractius del Sant Jordi és la possibilitat d'aconseguir el llibre amb l'autògraf del seu autor. Per això molts dels escriptors han començat el dia amb un esmorzar col·lectiu per agafar forces.

Finalment, i després de diferents travesses, els llibres més venuts han estat, en ficció i llengua catalana, "Se sabrà tot", del periodista Xavier Bosch. En la categoria de no-ficció, el rànquing l'ha encapçalat "El viatge al poder de la ment", d'Eduard Punset.

A les novetats dels llibres en paper s'hi ha d'afegir l'oferta d'"e-books", que en català s'ha incrementat en l'últim any i ja supera els 1.500 títols per aquest Sant Jordi. Algunes de les novetats han estat la trilogia "Millennium", de Stieg Larsson, o algunes de les novel·les de la premi Nobel alemanya Herta Müller.

L'Estatut, protagonista del vessant polític

La recepció de la Generalitat al Palau de Pedralbes per la diada de Sant Jordi és una altra de les imatges típiques del dia. Enguany, la trobada ha estat marcada per les amenaces sobre l'Estatut i la proposta de reforma del Tribunal Constucional.

El president Montilla, en una entrevista a "Els matins" de TV3, ha apel·lat a l'ètica i a la moral per justificar la necessitat de renovació del Constitucional.

Pa de Sant Jordi

Des de fa uns anys, els forns i les pastisseries també participen en la diada amb el conegut pa de Sant Jordi. Es tracta d'un pa elaborat amb sobrassada, formatge i cereals. El color vermellós de la sobrassada i el groguenc del formatge fan que, en tallar-lo, quedin els colors de la bandera Catalunya.

Un "book crossing" de museus

Diferents museus de Barcelona celebren la diada de Sant Jordi amb una iniciativa diferent vinculada també a la literatura. La Fundació Joan Miró, la Fundació Antoni Tàpies o el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), entre d'altres, han alliberat desenes de llibres, en una iniciativa conjunta amb altres centres d'art de tot Espanya que en total posarà en circulació més de 2.500 llibres.

Els llibres estan amagats a les instal·lacions dels centres i a diferents punts de la ciutat. Les persones que trobin un llibre poden seguir quin recorregut ha fet a través del web de la iniciativa.

Festa admirada a tot el món

Per la festivitat de Sant Jordi se celebra també el Dia Internacional del Llibre per la coincidència, el 23 d'abril, de la mort de Miguel de Cervantes i William Shakespeare. A cap lloc del món se celebra amb la intensitat que es fa a Catalunya, i això fa que siguin molts els estrangers que hagin volgut viure la festa de prop.

Un miler de lectors i escriptors italians han arribat a Barcelona en un vaixell des de la ciutat de Civitavecchia. Es tracta del primer creuer dedicat a la literatura i la lectura que culmina a Barcelona, on els passatgers podran viure el dia del llibre i la rosa.

El temps, incert

La paraula que millor ha definit la metereologia aquest Sant Jordi ha estat la inestabilitat, tot i que s'han mantingut suaus les temperatures, més fresques que en dies enrere.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut