Un formulari de registre d'autònoms.
Un formulari de registre d'autònoms.
Barcelona

Catalunya perd 7.520 autònoms en un any, per sobre de la mitjana d'Espanya

RedaccióActualitzat
Catalunya ha perdut en un any, de juliol de l'any passat a aquest, 7.520 autònoms. En percentatge, estem parlant d'una caiguda de l'1,4%, més del doble que el descens mitjà registrat a Espanya (-0,6%), segons dades d'afiliació a la Seguretat Social. En el conjunt de l'estat, l'autoocupació va guanyar gairebé 4.400 efectius però el saldo interanual continua sent negatiu. Des de principi d'any han desaparegut 18.199 autònoms.

Segons la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors de Catalunya (Uatae), en termes relatius, la província que més treballadors per compte propi ha perdut és Lleida, amb un descens de l'1,7% i 707 autònoms menys. La segueixen Barcelona, que perd 5.346 autònoms (-1,4%); Tarragona, amb un descens de 777 treballadors per compte propi (-1,4%), i Girona, que té 689 autònoms menys que fa un any, fet que suposa un descens d'1,1%.

Els sectors d'activitat on hi ha hagut una baixada més important de treballadors són la construcció, amb 4.744 (-6,8%), i la indústria manufacturera, que ha perdut 1.354 treballadors per compte propi (-3%). Per altra banda, el comerç ha registrat un descens de 914 treballadors (-0,7%), el transport, de 803 (-2%), i l'agricultura, de 497, cosa que implica una caiguda interanual de l'1,95%.

Dades preocupants

El president de Uatae, Carlos Huertas, ha afirmat que són "dades preocupants" que afecten sectors estratègics de l'economia catalana i que suposen la desaparició d'activitats i negocis, en molts casos amb assalariats.

Per tot això, ha demanat a la Generalitat que prengui mesures per facilitar el finançament i per reactivar el consum, després que les vendes al detall han disminuït un 7,5% a Catalunya l'últim any, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Anar al contingut