Foto oficial del Consell de Ministres de Sánchez
Foto oficial del Consell de Ministres de Sánchez

El govern de Sánchez certifica la fi del control previ de les finances de la Generalitat

La ministra ha assegurat que "el dret a decidir de Catalunya està absolutament fora de qualsevol discussió"

RedaccióActualitzat

Primer Consell de Ministres del govern de Pedro Sánchez. L'endemà de la presa de possessió dels ministeris respectius, l'executiu socialista s'ha reunit per primer cop al Palau de La Moncloa en Consell de Ministres. La roda de premsa posterior ha estat marcada per les finances catalanes.

La ministra portaveu d'Educació i de Formació Professional, Isabel Celaá, ha explicat que una de les primeres mesures que han pres és donar la instrucció als bancs que facilitin la liquiditat a la Generalitat sense haver d'esperar el vistiplau d'Hisenda:

" Hem determinat que es donin instruccions als bancs perquè el govern de Catalunya pugui fer front als pagaments, que li corresponen a un govern autonòmic, sense la necessitat de passar per la supervisió d'Hisenda."

Aquesta mesura certifica la fi del control previ de les finances catalanes que va aplicar l'exministre Montoro 15 dies abans del referèndum de l'1 d'octubre. L'objectiu era certificar que cap partida anava destinada al referèndum.

Des d'aquell moment i fins ara, el govern espanyol, ha estat la responsable de pagar directament els serveis "fonamentals" i "prioritaris" de la Generalitat, com ara educació, sanitat, serveis socials i també nòmines públiques.

Vinculat al 155

Al desembre, el ministeri d'Hisenda va vincular el control amb l'aplicació de l'article 155. Amb l'arribada del nou govern de la Generalitat, la mesura tenia els dies comptats. De fet, la conselleria d'Economia explica que ja feia uns dies que podi fer els pagaments amb normalitat.

Ara, els comptes de la Generalitat queden subjectes a un control a posterior mensual. Aquest control es va aprovar el 2015 i està vinculat també amb l'accés al Fons de Liquiditat Autonòmic, el FLA.

 

Diàleg amb Torra

En relació amb la trobada amb el president Torra, la portaveu ha explicat que Sánchez es trobarà amb tots els presidents autonòmics.

" El president tindrà reunions bilaterals amb tots els presidents autonòmics, no només amb Torra. Es trobarà amb tots i cadascun, també amb Torra."

La ministra ha assegurat que el president Pedro Sánchez portarà "la Constitució en una mà i el diàleg a l'altra amb la voluntat d'avançar". I també ha assegurat que el govern espanyol no inclou el dret a decidir de Catalunya en el diàleg amb el president de la Generalitat.

Formació del nou govern

La ministra portaveu també ha volgut destacar "la rapidesa i la sobrietat amb què el nou govern s'ha posat en marxa". I ha remarcat que "aquest govern ha recollit el guant del feminisme, com demana la societat", i que les dones hi tenen carteres amb molt de pes.

Celaá ha confirmat que el Consell de Ministres ha donat llum verda a una sèrie de nomenaments en diferents departaments ministerials: secretaris d'estat, com el de Comunicació, Miguel Ángel Oliver; Iván Redondo com a director del gabinet de Sánchez, i Félix Bolaños com a secretari general de la Presidència.

La portaveu també s'ha referit a la reforma laboral de l'any 2012 i ha explicat que "la revisaran íntegrament per canviar el que considerin oportú".

Celaá també ha destacat la voluntat del nou govern de Sánchez de ser presents en el consell de ministres europeus.

 

Notícia relacionada: Pedro Sánchez demana als seus ministres "consens, negociació i pacte"

 

Primera reunió del Consell de Ministres

Primer Consell de Ministres del govern de Pedro Sánchez. L'endemà de la presa de possessió dels ministeris respectius, l'executiu socialista es reuneix per primer cop al Palau de La Moncloa en Consell de Ministres.

 

 

A l'agenda del govern de Sánchez destaca la voluntat i la necessitat de dissenyar un full de ruta per abordar el conflicte amb Catalunya. Sánchez vol valorar quin dels dos executius, si l'espanyol o bé el català, hauria de fer el primer pas per engegar aquest primer contacte amb el president Quim Torra.

Fonts de l'executiu socialista apunten que aquesta primera trobada podria ser abans de l'estiu. Una disposició al diàleg que Sánchez sempre ha defensat que es faci dins del marc de la Constitució.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut