Barcelona

Catalunya i Madrid concentren les inversions dels últims deu anys a l'Estat, segons un estudi del BBVA

El BBVA ha presentat un estudi que calcula quina és la riquesa d'Espanya. Segons l'informe, Catalunya i Madrid són les comunitats on s'han invertit més diners els últims deu anys, tot i que a Catalunya, la majoria d'inversions han estat privades i a Madrid, públiques. De fet, Catalunya, Madrid, Andalusia i el País Valencià concentren prop del 60% de la inversió i l'estoc de capital a l'Estat generat per l'acumulació d'inversions. Una altra de les conclusions de l'estudi és que Espanya s'està convertint en un dels països amb més riquesa, sobretot gràcies a l'increment de les inversions.

Actualitzat

Tots els béns materials de l'estat espanyol valen 4,3 bilions d'euros, segons el BBVA. D'aquesta quantitat, gairebé la meitat correspon al valor de totes les cases, un 40% són infraestructures i construccions no residencials i la resta, un 10%, són maquinària i altres equipaments. Amb tot, no es comptabilitza tot en aquest estudi, com per exemple, les obres d'art. En qualsevol cas, aquests més de 4 bilions d'euros són tota la riquesa acumulada, tenint en compte, per exemple, que les cases es revaloritzen i que les màquines i algunes infraestructures perden valor. I també es tenen en compte les inversions en marxa.

Catalunya i Madrid són les comunitats on s'han fet més inversions en l'última dècada. De fet, Catalunya, amb un 18,22%, i Madrid, amb un 16,16%, més Andalusia, amb un 13,83%, i el País Valencià, amb un 11,28%, concentren prop del 60% de la inversió i l'estoc de capital generat per l'acumulació d'inversions, mentre que a l'extrem contrari se situen La Rioja, amb un 0,81%; Cantàbria, amb un 1,37%; Extremadura, amb un 1,66%, i Navarra, amb un 1,70%. Tanmateix Catalunya, a diferència de Madrid, ha rebut més inversió privada i bastant menys de pública.

Pel que fa a la distribució territorial de l'estoc de capital, en l'última dècada han guanyat pes, especialment, Andalusia, Múrcia, Madrid, Navarra, La Rioja i les Illes Balears per la seva capacitat d'atraure inversions. En la mateixa línia, l'estudi conclou també que Espanya s'està convertint en un dels països amb més riquesa, sobretot gràcies a l'increment de les inversions.

Anar al contingut