Barcelona

Catalunya homenatja les víctimes del franquisme el dia de l'aniversari de la mort de Franco

El conseller Raül Romeva ha dit, en el seu parlament, que l'Estat encara arrossega tics franquistes

RedaccióActualitzat

Diversos actes recorden aquest diumenge les víctimes del franquisme coincidint amb el 20-N, l'aniversari de la mort del dictador Francisco Franco.

La Generalitat ha fet l'homenatge als que van patir la repressió franquista al paranimf de la Universitat de Barcelona. Durant l'acte, s'han interpretat diverses peces musicals amb lletres relacionades amb la memòria, la repressió i la lluita per les llibertats. 

Entremig, han pres la paraula els historiadors Josep Fontana i Borja de Riquer, que han considerat que encara queden passos a fer per "reconèixer veritablement la memòria i la repressió" a les víctimes.

De Riquer ha explicat que l'episodi no estarà tancat fins que "es recuperi la memòria dels represaliats, se cerqui la veritat històrica, s'apliqui una justícia realment reparadora de les víctimes i es vetlli perquè mai més es repeteixi". I això, ha dit, encara no s'ha fet a l'Estat espanyol.

També s'han lliurat uns 300 diplomes a persones que van ser represaliades durant la dictadura, un acte que no es feia des del 2009.

 

Raül Romeva ha tancat l'acte. El conseller d'Afers i Relacions Institucionals ha dit, en el seu parlament, que tot i els anys passats l'Estat encara arrossega tics franquistes.

"Actualment encara presenciem querelles i amenaces d'actuacions judicials per delictes tan greus com permetre que els ciutadans expressin la seva opinió lliurement. O bé els seus representants democràtics puguin debatre qualsevol tema al Parlament."

Romeva creu que tot i no viure en una dictadura, "està per demostrar" que la d'Espanya sigui "una democràcia digna d'aquest nom".

Òmnium entra a la Model

A més, en el marc de la campanya "Lluites compartides", Òmnium ha celebrat un acte a la presó Model de Barcelona per reclamar justícia pels crims de la dictadura.

L'acte s'ha fet contra la impunitat que va tenir el règim franquista i hi han participat representants de les entitats memorialistes, personatges clau de la lluita antifranquista i representants institucionals.

L'acte ha tingut un doble objectiu. Per una banda, s'ha demanat que un cop que es traslladi la presó a la Zona Franca, l'espai que quedi es dediqui a la recuperació de la memòria històrica. Per altra banda, s'ha posat de manifest la connivència de l'Estat amb el seu passat franquista i s'ha demanat que es jutgin tots els crims comesos durant la dictadura.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut