Barcelona

Catalunya detecta cinc casos d'efectes adversos de la vacuna contra el virus del papil·loma humà

El Centre de Farmacovigilància de Catalunya, que vetlla per la seguretat dels medicaments, ha rebut cinc avisos d'efectes adversos de la vacuna contra el virus del papil·loma humà. D'aquests casos, dos són greus i, en un altre cas, el suposat efecte advers hauria afectat el fill d'una jove vacunada que va néixer amb una malformació cardíaca. La Comissió de Salut Pública del Sistema Nacional de Salut, convocada aquest divendres per Sanitat i amb representació de totes les comunitats autònomes, ha decidit continuar "amb absoluta normalitat" la vacunació.

Actualitzat
Des que va començar la campanya de vacunació contra el virus del papil·loma humà, a finals de novembre de 2008, el Centre de Farmacovigilància de Catalunya ha rebut cinc avisos d'efectes adversos de la vacuna contra aquest virus. Dos dels cinc casos han estat qualificats de greus i les dues noies afectades haurien tingut dolors musculars i articulars intensos. Quatre de les afectades haurien rebut una vacuna de la marca Gardasil –la mateixa del lot sota sospita arran dels casos al País Valencià- i l'altra, de Cervarix.

Des de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) s'ha decidit mantenir la immobilització del lot implicat de Gardasil i prosseguir l'avaluació dels casos en coordinació amb l'Agència Europea del Medicament (EMEA).

La Comissió de Salut Pública del Sistema Nacional de Salut, convocada aquest divendres per Sanitat i amb representació de totes les comunitats Autònomes, ha decidit continuar "amb absoluta normalitat" la vacunació. El responsable del Centre de Farmacovigilància de Catalunya, Joan Ramon Laporte, ha assegurat a Catalunya Ràdio que no es pot parlar d'alarma ja que no hi ha proves que la vacuna causi efectes secundaris. Ara bé, té reserves sobre la seguretat de la vacuna: "Tamé dubto que aquesta vacuna s'hagi d'aplicar de manera generalitzada i que s'hagi proposat posar-la quan fa tan poc temps que s'està experimentant."

En total, el sistema de vigilància espanyol, que depèn de Sanitat, ha rebut almenys 120 avisos de suposats efectes nocius, una xifra que el ministeri ha rebaixat a cinc. Entre aquests hi ha les dues nenes del País Valencià, una de les quals ha tornat a l'UCI.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut