El gas arribarà a Catalunya des d'una planta russa al cercle polar àrtic
El gas arribarà a Catalunya des d'una planta russa al cercle polar àrtic
Iamal

Catalunya consumirà, per primer cop, gas liquat rus a partir de l'any que ve

Arribarà a través de Gas Natural des d'una planta del cercle polar àrtic que s'ha inaugurat aquest cap de setmana

RedaccióActualitzat

Per primer cop, el gas rus arribarà a Catalunya. I ho farà a través de la companyia Gas Natural, que n'ha comprat un paquet equivalent al 10% del gas que es consumeix cada any a l'estat espanyol. De fet, la compra ja es va acordar el 2013, però aquest diumenge es va inaugurar la planta que produirà el gas.

La planta de Iamal és un projecte privat internacional liderat per l'empresa russa Novatek, propietat de l'home més ric de Rússia, segons el rànquing de Forbes. Es tracta d'una enorme planta de gas liquat situada al cercle polar àrtic en territori de Rússia. Serà la primera partida de gas rus que arribarà a l'estat espanyol. El contracte és per vint-i-cinc anys.

El president rus, Vladímir Putin, va ser qui va inaugurar aquesta gegantina planta de gas natural liquat Iamal, sota unes temperatures de gairebé 30 graus sota zero. "Aquest no és només un esdeveniment important per al sector energètic del país i per a la indústria de liqüefacció de gas. Es tracta d'un projecte molt més ambiciós, i em refereixo al repte de conquerir l'Àrtic", va dir Putin durant la cerimònia.

Milers de treballadors, enginyers, inversors i gestors d'una quinzena de països han posat el seu gra de sorra per fer realitat l'espectacular projecte, que es va poder dur a terme malgrat nombrosos problemes, incloses les dificultats per finançar-lo després de les sancions occidentals contra Rússia.

Anar al contingut