Deltebre

Catalunya assecarà la meitat del delta de l'Ebre contra la plaga del caragol poma

Catalunya pensa assecar la meitat del delta de l'Ebre per fer front a la plaga del caragol poma. El Departament d'Agricultura, d'acord amb els arrossaires i el sector agrícola de la zona, demanarà a la Unió Europea el permís que es necessita per assecar els arrossars de la part esquerra del Delta, on l'afectació és més greu. La mesura està subjecta al vistiplau de Brussel·les, perquè les subvencions que reben els arrossars obliguen a mantenir-los inundats bona part de l'any. No obstant, la comissió que estudia el cas ja ha avançat a la Generalitat que no hi posarà obstacles. La dessecació de 10.000 hectàrees que es vol fer per frenar l'expansió de la plaga del caragol poma duraria cinc mesos i no implica riscos ambientals.

Actualitzat
La Generalitat de Catalunya vol assecar la meitat del delta de l'Ebre durant cinc mesos per tal d'atacar la plaga del caragol poma que afecta la zona. Els arrossaires i altres sectors agrícoles del Delta afectats per la plaga van acordar dimarts amb el Departament d'Agricultura sol·licitar el permís extraordinari a la Unió Europea per assecar els arrossars de la part esquerra del Delta.

La dessecació dels camps es vol fer una vegada finalitzin les tasques de sega de l'arròs, però cal el permís de Brussel·les, ja que els arrosaires estan subjectes a una sèrie de normes per cobrar les ajudes agroambientals europees que obliguen, entre d'altres, a mantenir els camps inundats bona part de l'any.

La Generalitat espera poder començar a assecar la zona la setmana que ve, ja que la comissió que estudia el tema a Brussel·les ja els ha avançat que no pensa posar-hi obstacles. Els pagesos aplaudeixen la mesura, l'única que s'ha demostrat eficaç per aturar l'expansió de la plaga. Fins a 250.000 caragols poma s'han arribat a recollir en l'últim any. La Generalitat té destinades onze persones per lluitar contra aquest mol·lusc, provinent de Sud-amèrica, una tasca difícil, ja que quan els camps estan inundats només es poden recollir a mà i quan els caragols, de color marró, són petits es confonen amb el fang.  

L'any passat ja es van assecar de forma experimental unes 4.000 hectàrees de camps per intentar eliminar aquesta espècie invasora, però aquest any la dessecació afectaria prop de 10.000 hectàrres, cosa que a la pràctica suposa tot l'hemidelta esquerre del delta de l'Ebre.

La dessecació dels camps busca que l'animal mori per la manca d'aliment i el canvi del seu medi natural. A més, també deixaria a la vista els ous que posen aquests caragols, de color fúcsia intens. Les femelles de caragol poma arriben a deixar fins a 800 ous en cada posta.
Anar al contingut