Pablo Casado i Rafael Catalá (EFE/ACN)
Pablo Casado i Rafael Catalá (EFE/ACN)
Madrid

Catalá discrepa de Casado i no veu necessari il·legalitzar partits independentistes

El ministre de Justícia no creu que s'hagi de promoure aquesta mesura, "tret que el programa d'un partit sigui manifestament contrari als valors de la Constitució"

RedaccióActualitzat

Debat obert a les files del PP sobre si s'haurien d'il·legalitzar els partits independentistes. El ministre de Justícia, Rafael Català, no ho veu necessari mentre que el vicesecretari general del PP, Pablo Casado, n'és partidari i ja és el segon cop que ho diu en públic. Casado ha assistit aquest matí a una conferència de Catalá a Madrid. El titular de Justícia discrepa de la proposta del vicesecretari dels populars:

"No crec que s'hagi de promoure la il·legalització de partits polítics pel seu programa, tret que aquest programa sigui manifestament contrari als valors de la Constitució. Tenir plantejaments legítims de reformar les institucions des de la Constitució no crec que sigui causa per promoure una il·legalització d'un partit polític en aquest context."

En canvi, Pablo Casado creu que cal obrir el debat sobre aquesta qüestió:

"És una reflexió que vaig fer a títol particular i que veig que hi ha altres persones que hi han incidit. Hi ha països democràtics que no permeten partits que vagin en contra de la mateixa configuració de l'Estat, contra la mateixa existència de la nació. Jo el que he dit és que això es podria plantejar."

Després de l'empresonament dels líders de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, Casado ha subratllat que a Espanya no hi ha presos polítics sinó polítics empresonats per uns fets concrets. I davant la possibilitat que hi hagi mobilitzacions importants al carrer per aquesta decisió contra Sànchez i Cuixart, el dirigent popular ha dit que "quan la llei es compleix, el carrer no té perquè incendiar-se."

Millo i Albiol, en la línia de Casado

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha fet costat a aquest plantejament que aquest dilluns va fer el líder del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol. Millo és partidari d'il·legalitzar els partits polítics independentistes que defensin saltar-se la llei.

García Albiol ha refermat aquest dimarts la seva proposta:

"No estic parlant de prohibir els partits polítics que siguin independentistes, perquè en aquest país hi ha la llibertat de defensar el que sigui oportú. Sí que entenem, però, que és recomanable per a aquells programes amb què es puguin presentar determinats partits o algun partit que se signifiquin per una clara vulneració de la llei en la línia d'apuntar que, si guanyen les eleccions, proclamaran la República Independent de Catalunya. Nosaltres entenem que això no és presentable i no és admissible."

 

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut