Madrid

Catalá carrega contra el lideratge de Mas: "Em resulta molt inquietant i té precedents en l'infame record del segle passat"

El ministre de Justícia defensa que els tribunals puguin intervenir en qüestions polítiques com el 9-N

RedaccióActualitzat

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha carregat contra el procés sobiranista i l'impuls que li ha donat el president Artur Mas assegurant que porta infames records del passat. "Em resulta molt inquietant i té precedents de l'infame record que tots vostès coneixen. Després d'un segle tan convuls com va ser el segle XX, tornar a aquest tipus de plantejaments, a més d'ucrònic, crec que compromet els drets i llibertats de tots els espanyols."

Tot i que no ha citat explícitament els moviments feixistes europeus dels anys 30, ha dit que el plantejament compromet drets i llibertats, apel·lant "al lideratge carismàtic d'un líder a la mobilització al carrer de les masses per confondre-les amb el conjunt de la societat".

"Això és el que no és democràtic. En un estat amb uns estàndards mínims de qualitat democràtica és urgent desfer com abans millor aquesta idea letal, que es tracta de difondre des d'alguns àmbits que la política és alguna cosa diferent i contraposada a la llei i que, per tant, els tribunals no poden intervenir en qüestions de la política", ha dit el ministre.

Catalá, a més, ha defensat l'acció dels tribunals per fer respectar la llei, ja que, segons diu, la política desapareix i també la democràcia.

Cospedal adverteix del perill de posar la legitimitat sobre la llei

En una línia semblant, la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, ha avisat Mas que "és molt perillós" que situï la seva legitimitat per damunt de la llei i ha emplaçat a rememorar la història europea per recordar que aquestes experiències "mai han donat bon resultat".

En la roda de premsa posterior a la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP, la número dos del partit s'ha referit al fet que Mas apel·lés a no "confrontar" la legitimitat democràtica i la legalitat de l'estat de dret. "Quan un governant, qualsevol, creu que té una legitimitat per damunt de la legalitat i de la llei es col·loca en una posició molt complicada", ha dit.

Cospedal ha insistit en aquesta idea recordant que "els casos que històricament" s'han sabut a Europa de "governants que després d'arribar al govern per la llei" van creure que "tenien legitimitat superior a la llei que els va portar al govern, mai han donat bon resultat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut