El ministre de Justícia, Rafael Catalá, aquest 02/03/2018 a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
El ministre de Justícia, Rafael Catalá
Madrid

Catalá admet que el ple d'investidura és "reglamentari" però hi veu "joc brut"

El ministre diu que si Jordi Turull és processat però no va a la presó el rei podria signar el seu nomenament

RedaccióActualitzat

El govern espanyol no impugnarà el ple d'investidura de Jordi Turull, previst per aquest dijous a les cinc de la tarda, perquè el considera "reglamentari", tot i que hi veuen "joc brut" dels partits independentistes, a qui acusa de buscar només la confrontació amb la justícia.

El ministre Rafael Catalá ha dit a Onda Cero que el ple es pot celebrar però ha advertit que si Jordi Turull és processat per rebel·lió i empresonat, quedarà inhabilitat:

"Això és una qüestió d'interpretació judicial i, per tant, serà el jutge el que haurà de decidir, però el que diu la llei d'enjudiciament criminal, en la meva opinió, és que qui estigui privat de llibertat i amb ocasió de l'ordre de processamtent sigui acusat d'un delicte de rebel·lió... Tota aquesta successió de circumstàncies duu en si mateixa la inhabilitació."

Catalá ha afegit que si Turull demà és processat però no va a la presó, el rei podria signar el seu nomenament

"Podria passar. Tinguem en compte que els actes del rei són actes deguts, són actes formals. Per tant, ell no aporta un element de voluntat, no és que a ell li sembli bé, simplement és un acte degut que ha de ratificar aquest nomenament."

 

De fet, segons el catedràtic de Dret Constitucional, Javier Pérez Royo, el rei està obligat a signar la investidura de Jordi Turull "immediatament" i no hi ha "cap mecanisme que pugui fer servir l'Estat per impedir el ple del Parlament".

 

Torrent actua amb "obeint interessos sectaris"

També des del govern espanyol, el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, creu que Catalunya no pot "sotmetre's al risc" d'inhabilitció del nou president perquè seria un "cop molt dur" a l'estabilitat i credibilitat de les seves institucions. 

En una intervenció al Senat per explicar el desenvolupament de l'article 155, Bermúdez ha dit que Torrent ha convocat el ple perquè actua amb "arbitrarietat i obeint a interessos sectaris". També l'ha acusat d'actuar amb "falta de transparència".
 

 

Del 155, Bermúdez ha dit que, malgrat les "falsedats" que s'han difós, ha demostrat "la seva eficàcia pràctica" ja que l'administració catalana ha rebut l'impuls que necessitava".

ARXIVAT A:
InvestiduraPPProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut