L'Havana

Raúl Castro nega davant Barack Obama que hi hagi presos polítics a Cuba

Obama diu que la relació entre els dos governs no es transformarà en poc temps, per les diferències que els separen, i ha vinculat l'aixecament de l'embargament, que depèn del Congrés, a solucionar el problema dels drets humans

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns s'han trobat a l'Havana el president dels Estats Units, Barack Obama, i el de Cuba, Raúl Castro, en el marc de la primera visita d'un president dels Estats Units a Cuba en gairebé noranta anys. La trobada s'ha fet al Palau de la Revolució, seu del govern cubà, i és la tercera vegada que Obama i Castro es troben per parlar directament, després de les reunions que van tenir l'any passat, a l'abril, a la Cimera de les Amèriques, a Panamà, i al setembre a l'Assemblea General de l'ONU, a Nova York.

Després de la reunió els dos presidents han comparegut conjuntament davant la premsa per explicar-se. Castro ha assegurat que establint relacions directes, els governs cubà i nord-americà han "posat en pràctica l'art de la convivència civilitzada, que implica acceptar i respectar les diferències", i que ara els cal centrar-se en allò que els acosta més que no pas allò que els separa:

"El govern revolucionari té la intenció d'avançar en l'establiment de relacions, convençut que els dos països poden col·laborar a pesar de les diferències, i contribuir a la pau, l'estabilitat, el desenvolupament i l'equitat al continent i al món."

Castro ha reconegut que els costarà avançar perquè les diferències encara són considerables, i ha fet servir una metàfora per visualitzar aquestes dificultats, dient que "un pont és fàcil de destruir, però reconstruir-lo és molt més difícil". Per la seva banda, Obama ha coincidit amb Castro que no serà fàcil avançar en aquest procés d'acostament:

"La relació entre els nostres governs no es transformarà en poc temps, tenim moltes diferències, en drets humans per exemple, mentre els Estats Units reconeixen els avanços que ha fet Cuba en sanitat i educació entre altres. Però el més important és que el destí de Cuba no vindrà pel què vulguin els EUA o altres països, sinó que el futur de Cuba el decidiran els cubans, ningú més."

El president dels Estats Units ha destacat el nivell i el volum de la delegació que l'ha acompanyat a l'Havana, amb 40 congressistes i senadors, que segons ha dit és una mostra de l'interès que el procés ha despertat al seu país. Obama, que ha recordat que en aquesta visita es trobarà amb representants de l'oposició, ha assegurat que si els governs dels dos països dialoguen amb respecte mutu tothom pot guanyar-hi.

 

Aixecar l'embargament, decisió del Congrés

En el torn de preguntes dels periodistes, i preguntat per quan els Estats Units aixecaran l'embargament a Cuba, Obama ha recordat que és una prerrogativa del Congrés del seu país, però ha afirmat que dependrà de quan es resolguin les diferències sobre drets humans. Segons Obama, com més ràpid es faci això, més de pressa s'aconseguirà acabar amb l'embargament.

En aquest sentit, els dos governs han decidit iniciar un diàleg per "discutir de manera directa" les diferències d'ambdós països pel que fa als drets humans i poder seguir avançant en la normalització de les relacions bilaterals. Preguntat pel tema, Raúl Castro ha assegurat que dels 61 drets humans, Cuba en compleix 47, i ha assegurat que cap país al món els compleix tots.

Aquí Castro ha tret pit i ha afirmat que la sanitat i l'educació, per exemple, que a Cuba estan garantides, hi ha altres països al món que ni tan sols ho consideren un dret humà. Tampoc ha acceptat que s'afirmi que a Cuba hi ha presos polítics, i ha reptat al periodista que li ha fet la pregunta a que li donés noms. El president cubà també ha aprofitat per reclamar el retorn de Guantánamo.

En els 15 mesos que fa que es van establir relacions bilaterals, ja s'ha arribat a acords pel que fa a vols comercials i a correu postal entre altres, i s'han signat tractats sobre medi ambient i sobre cooperació agrícola

Visita turística, bany de multituds i un homenatge

Abans d'entrar al Palau de la Revolució, Barack Obama s'ha aturat davant de l'estàtua de José Martí, el considerat pare de la independència cubana, i ha signat en el "llibre d'or", on hi ha escrit:

"És un gran honor retre homenatge a José Martí, que va donar la seva vida per la independència de la seva terra natal. La seva passió per la llibertat i l'autodeterminació està viva ara mateix en el poble cubà."

Unes hores abans d'aquesta trobada tan esperada, Obama ha rebut un bany de gent enmig de la pluja, durant un passeig que ha fet per La Habana Vieja. Anava acompanyat de la seva dona, Michelle, i de les seves filles Malia i Sasha.

El president nord-americà i la seva família han visitat la catedral, la plaça d'Armes, el Museu de la Ciutat, la plaça Vella i la plaça de Sant Francesc d'Assís, escoltant amb molta atenció les explicacions dels seus guies, sobretot les de l'historiador Eusebio Leal, impulsor de la reconstrucció d'aquesta zona de la capital caribenya.

Els Obama s'allotgen a l'ambaixada del seu país a l'Havana, des d'on el president dels Estats Units ha destacat la importància de la visita:

"Per primera vegada en la història, l'Air Force One ha aterrat a Cuba.  Aquesta és una oportunitat històrica per interactuar directament amb el poble cubà i per arribar a nous acords i ofertes comercials per construir nous llaços entre els nostres dos pobles. I per a mi, per exposar la meva visió d'un futur que és més brillant que el nostre passat."

L'avió presidencial Air Force One havia arribat aquest diumenge a la tarda a l'aeroport internacional José Martí. La pluja va marcar tot el cerimonial de recepció. L'agenda d'Obama és atapeïda, tot avui i demà. A més de l'entrevista amb el president cubà també es reunirà amb la dissidència, farà un discurs televisat per a tot el país i, fins i tot, assistirà a un partit de beisbol. El que no està previst és que es vegi amb l'expresident Fidel Castro.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut