L'Havana

Castro diu que ja no s'aferra al poder i demana suport per al seu germà Raúl

L'eròtica del poder ja no sedueix Fidel Castro. El mateix mandatari cubà ho ha reconegut en un missatge que s'ha llegit davant l'Assemblea Nacional del país. Castro assegura que ja no s'aferra al poder i insinua així que cedeix el ceptre al seu germà Raúl, per a qui demana suport. El líder cubà explica que en el passat anhelava el poder per "excés de joventut i falta de consciència" i per aquests mateixos motius es va convertir en un socialista utòpic. Ara, però, assegura que el seu deure elemental no és aferrar-se al càrrec sinó obrir pas a les persones més joves.

Actualitzat
En el missatge molt personal llegit en l'Assemblea, Castro diu que no s'aferra al càrrec però continua pensant que el seu deure és lluitar pels ideals "o morir en el combat". El mandatari cubà assenyala que el seu deure ara és aportar experiències i idees. A més, reconeix que va anhelar el poder quan "per excés de joventut i manca de consciència, sense cap preceptor, anava sortint de la ignorància política" per convertir-se "en socialista utòpic".

Castro afegeix que els motius que el van obligar a prendre aquest camí van ser "la pròpia vida" i l'aprofundiment de l'estudi del llegat de l'heroi cubà José Martí i dels clàssics del socialisme. El líder cubà reconeix que aquella "era una etapa que creia conèixer el que havia de fer-se i desitjava poder fer-ho". El dirigent revolucionari explica que aquesta sensació va anar creixent amb el pas del temps.

Ventall d'interpretacions

Aquest missatge de Castro, convalescent d'una malaltia que el va obligar a delegar els seus càrrecs al juliol del 2006, es produeix després del que, el 17 de novembre, va enviar al programa de la televisió cubana "Taula Rodona", que concloïa amb l'afirmació que "cal ser conseqüent fins al final".

Aquestes paraules, reblades en el nou missatge del desembre, van generar llavors interpretacions diverses. Alguns hi veien un anunci de la retirada de l'exercici del poder formal. D'altres, creien que el mateix Castro confirmava la seva continuïtat al capdavant del país.

Ara, el cap de la revolució cubana agrega que "una contrarevolució victoriosa seria terrible" i per això demana suport per al seu germà, Raúl Castro.
Anar al contingut