L'Havana

Castro acusa Bush d'estar al darrere de la decisió d'atorgar la llibertat condicional a l'anticastrista Luis Posada Carriles

El líder cubà, Fidel Castro, ha acusat el president dels Estats Units, George Bush, d'estar al darrere de la decisió d'una jutge d'atorgar la llibertat condicional a l'anticastrista Luis Posada Carriles, acusat de terrorisme pels governs de Cuba i Veneçuela, que en demanen l'extradició. Les autoritat cubanes l'acusen d'haver preparat un atemptat contra un avió cubà que va causar 73 morts l'any 1976 i d'haver planificat un atemptat contra Fidel Castro. En un comunicat, Castro diu que les instruccions per a la sentència només poden procedir de la Casa Blanca. La jutge va decretar la llibertat sota fiança de Posada, qui, no obstant, podria continuar detingut si es lliura a les autoritats d'immigració.

Actualitzat

"Només de la Casa Blanca poden procedir les instruccions per a la sentència dictada divendres passat per la jutge de la Cort Federal d'El Paso, a Texas", diu Castro en un comunicat difós per fonts oficials. El líder cubà ha reaccionat així a la decisió de la magistrada Kathleen Cardone, que divendres passat va decretar la llibertat sota fiança de 350.000 dòlars de Posada i va denegar una moció interposada pel govern nord-americà perquè se suspengués aquesta ordre.

Castro acusa Bush d'ignorar "el caràcter criminal i terrorista de l'acusat", i les autoritats nord-americanes de "protegir-lo imputant-li una simple violació dels tràmits obligatoris". "La resposta és brutal. El govern dels Estats Units i les seves institucions més representatives van decidir la llibertat d'un monstre", ha criticat Castro.

D'altra banda, el líder cubà ha lamentat que, un cop "denunciat i emplaçat públicament el govern d'aquest país amb dades exactes sobre el cas des del 15 d'abril del 2005", els EUA van trigar un any i dos mesos a detenir el terrorista. I ha afegit: "De les seves víctimes, de les seves bombes contra instal·lacions turístiques en els últims anys i de les desenes de plans finançats pel govern nord-americà per eliminar-me físicament, no se'n diu ni una sola paraula."

Finalment, Castro emplaça el poble cubà que exterioritzi l'1 de maig els seus sentiments "als treballadors i pobres del món".

La jutge va decretar la llibertat sota fiança de 350.000 dòlars de Posada, qui, no obstant, podria continuar detingut i ser entregat a les autoritats d'immigració per una ordre de deportació diferida que té per la seva suposada entrada il·legal als EUA.

Anar al contingut