Barcelona

Castells evita apuntar responsables de l'apagada però promet contundència en cas que s'hagin d'imposar sancions

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha explicat en nom del govern català les actuacions que des de la Generalitat s'han dut a terme en relació amb l'apagada general a Barcelona. Unes actuacions que han tingut, segons el conseller, tres grans prioritats: informar i estar al costat dels ciutadans, actuar d'acord amb les pròpies competències i exigir responsabilitats. Castells ha anunciat que ell i el conseller d'Interior, Joan Saura, intervindran al Parlament en breu per explicar detalladament totes les accions que ha dut a terme l'executiu.

Actualitzat
Antoni Castells ha iniciat la seva intervenció fent un breu repàs dels successos des del moment de l'apagada fins ara, quan hi ha encara 70.000 usuaris sense servei. Dit això, el conseller d'Economia ha fet una crida als ciutadans perquè redueixin el consum d'electricitat per tal d'ajudar que el servei es pugui restablir abans. "Sé que és demanar molt", ha dit, però pot ajudar.

Dit això, el conseller ha passat a enumerar les actuacions que el govern ha emprès des que es va tenir coneixement de l'incident, no sense abans subratllar l'"enorme gravetat del problema". Una situació, ha continuat, "inacceptable" que suposa que una avaria com la que hi ha hagut deixi sense servei pràcticament tota la ciutat. I com que l'executiu, ha assegurat, comparteix el sentiment dels ciutadans, farà tot el que calgui perquè aquesta "indignació es transformi en fet", perquè els responsables restableixin el perjudicis que s'han produït, tant en el cas de les empreses com dels particulars.

La segona línia d'actuació de l'executiu català ha estat presidida per dos objectius: informar i estar al costat dels ciutadans. En aquest sentit, segons Castells, s'ha fet tot el que calia per garantir que el restabliment del servei es faci com més aviat millor, amb tots els mitjans disponibles, sempre des de la limitació que el servei no és responsabilitat de l'executiu. Un altre dels objectius ha estat que els consumidors sabessin en tot moment com fer complir els seus drets, a través de l'Agència Catalana del Consum i del 012.

Pel que fa a les actuacions en matèria d'energia, Castells ha explicat que tan aviat com es va saber què havia passat es va obrir un expedient informatiu per saber en quines circumstàncies ha tingut lloc l'incident. El conseller no ha volgut entrar a assenyalar possibles responsables i ha dit que caldrà esperar a saber quines són les conclusions de la investigació. Llavors, ha explicat, se sabrà si se'n deriven responsabilitats i si hi ha d'haver un expedient sancionador. "La Generalitat actuarà amb tota la contundència amb relació a les sancions que s'hagin d'imposar", si és que es dóna el cas, ha dit.

Finalment, des de la Generalitat també s'ha portat a terme diferents actuacions per fer front a les emergències que s'han anat produint al llarg de les hores, en els centres sanitaris, per exemple, on ha dit que ja s'ha normalitzat la situació, o en matèria de protecció civil i seguretat, en què la conselleria d'Interior ha actuat intensament per assegurar la normalitat dels serveis.

Dit això, el conseller ha anunciat que ell mateix i el conseller de l'Interior, Joan Saura, compareixeran en breu al Parlament de Catalunya per exposar-hi en detall totes les actuacions que l'executiu ha dut a terme.
Anar al contingut