Barcelona

Castells diu que la proposta de finançament presentada per Solbes és insuficient perquè no dóna xifres

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, considera que el document sobre el nou sistema de finançament de les autonomies presentat pel govern central és insuficient perquè es consideri que hi ha acord tot i presentar elements positius. Castells en una primera valoració ha afirmat que no poden donar el sistema per bo sense saber-ne les xifres exactes ni els paràmetres essencials per determinar quin és el model, per exemple els percentatges de ponderació de les diferents variables. El conseller ha anunciat que divendres el govern català, després d'una anàlisi a fons, donarà una resposta oficial al document i ha assegurat que treballaran perquè en el futur hi hagi un acord definitiu. Castells considera que s'ha fet un pas endavant, però insuficient, i que s'està actuant amb molt de retard.

Actualitzat
El conseller d'Economia ha recordat que la nova proposta "de bases" és massa ambigua, no aporta "ni xifres, ni quanties, ni percentatges" en assumptes clau com l'anivellament dels serveis bàsics o en el compliment del principi d'ordinalitat, assumpte amb què discrepa de Solbes, ja que creu que el model proposat no garanteix que no s'inverteixi la renda per autonomies i perjudica així les més dinàmiques, com Catalunya.

Castells ha admès que la nova proposta és un pas endavant respecte al document previ del mes de juliol, un model que el govern català va considerar que no s'ajustava a l'Estatut. En aquesta proposta de bases Castells hi veu elements que cal valorar positivament i ha afirmat que "s'ha fet un esforç" determinat per la flexibilitat i la insistència del govern de Catalunya. Però ha afegit també que el document és insuficient perquè hi hagi acord.

"Hi ha avenços però insuficients, i l'acord avui encara no és possible", ha afegit Castells. Entre els elements positius ha assegurat que la proposta recull quins serveis s'han d'anivellar i hi ha un compromís d'actuació. "Ara el que s'ha de fer és treballar a fons", ha afirmat.

Castells ha indicat que en les pròximes setmanes es negociarà i es faran tots els esforços perquè hi hagi un acord.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut