L'Hospitalet de Llobregat

Castells diu que la Generalitat demanarà a les caixes catalanes que facilitin el crèdit a les empreses

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha avançat que la Generalitat demanarà a les caixes catalanes que facilitin el crèdit a les empreses i ha confirmat que assistirà a la reunió que d'aquest dijous amb les deu caixes catalanes. El president Montilla ha convocat aquesta trobada amb les entitats d'estalvi amb l'objectiu de traslladar a aquestes entitats financeres la preocupació del govern pels problemes de liquiditat que tenen les empreses, especialment les petites i mitjanes, com a conseqüència de la crisi financera.

Actualitzat
Antoni Castells ha assegurat que ell també participarà en la trobada amb les deu caixes catalanes, una reunió que busca traslladar la voluntat de la Generalitat que "les mesures de suport a la liquiditat es traslladin a les empreses".

Fusions a la vista?

El conseller, que aquest dilluns ha visitat el parc fotovoltaic situat a les cobertes del recinte firal Gran Via 2, a l'Hospitalet de Llobregat, ha dit no està previst que en aquesta trobada s'abordi una possible reordenació del mapa de caixes, amb fusions entre entitats.

"Només hi anem a parlar de la crisi de liquiditat, i si bé és cert que per a les empreses la banca és tan important com les caixes, el cert és que el que hi acudissin representants dels bancs generava complexos problemes de representació, en especial per als bancs de fora de Catalunya, per la qual cosa aquesta iniciativa va ser descartada". Segons Castells, "aquesta reunió es va acordar fa dues setmanes" i també s'hi vol obtenir informació de primera mà sobre la crisi financera i el seu impacte en l'economia catalana.

El paper de les caixes


Les caixes copen el 50% del sistema financer català i la seva posició és clau per a l'economia de les famílies, i és que la primera caixa per volum d'actius (La Caixa), la cinquena (Caixa Catalunya) i la quinzena d'Espanya (Caixa Penedès) tenen la seu a Catalunya.

Solbes posa fil a l'agulla


Castells també ha dit que les mesures aprovades pel govern espanyol són les apropiades, però ara s'ha de procurar que arribin diners al teixit empresarial. Precisament, el ministre Solbes ja ha començat aquest dilluns a treballar per al compliment d'aquestes mesures. Aquest matí ha presidit la primera reunió del consell que ha de supervisar el procés per posar diners públics al sistema financer. El govern començarà aquest novembre a comprar deute de bancs i caixes, amb una primera fase de 5.000 milions d'euros.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut