Londres

Castells afirma que en aquests moments no es podria tancar un acord pel finançament

El conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, ha reiterat que en aquests moments no és possible un acord sobre el finançament amb Catalunya, tot i la nova reunió d'aquest dimecres amb el ministre Pedro Solbes. Castells ha fet aquestes declaracions a Londres, on ha pronunciat una conferència sobre el paper líder que Catalunya pot exercir a Europa, a la London School of Economics. El conseller no ha volgut revelar cap detall sobre la trobada amb Solbes però ha dit que encara s'ha d'avançar en les negociacions amb Madrid.

Actualitzat
El conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, ha afirmat que, ara per ara, el govern català no podria tancar un acord sobre el nou model de finançament autonòmic. "En aquests moments no podríem tancar-lo nosaltres. És el que puc dir. D'aquí al 31 de gener queden 16 dies. Si s'avança prou, per nosaltres seria possible, però s'haurà d'avançar.

Aquestes declaracions es produeixen l'endemà de la reunió sorpresa entre Castells i el ministre d'Economia, Pedro Solbes, per acostar posicions en la negociació. Segons Castells, la trobada de Madrid ha servit per constatar que "hi ha base comuna d'entesa per poder parlar" i "que la proposta que ha fet l'Estat obre les bases per poder parlar", però també ha afegit que no hi ha xifres acordades.

El conseller s'ha remuntat al passat mes de juliol, quan el govern central va presentar la seva primera proposta, per dir que la situació és millor i que la nova proposta del 30 de desembre podria facilitar "la concreció que donés lloc a un model coherent amb l'Estatut". Tot i això, Castells ha afegit a continuació: "no tenim garanties que sigui així i això és el que estem veient ara, de quina manera podem estar segurs que la implementació d'aquesta proposta pot donar lloc a un model coherent amb l'Estatut".

Antoni Castells ha explicat que l'última proposta de Madrid "suposa un avenç en alguns aspectes, però té algunes insuficiències importants que fan que sigui difícil que poguéssim tancar un acord".

Segons ha explicat la Generalitat, les insuficiències rauen en el fet que no es coneixen les quanties i els percentatges del nou model i que no hi ha una resposta clara a la petició d'un canvi del sistema d'ingressos. Catalunya vol la garantia que els ingressos de les comunitats autònomes es vinculin als impostos pagats pels seus ciutadans i que hi hagi un mecanisme d'anivellament solidari i eficient.
Anar al contingut