Barcelona

Cassolades de protesta per l'avaria que manté 80.000 abonats sense llum

Més de 80.000 abonats de la ciutat de Barcelona s'han llevat aquest matí encara sense llum, una situació que feia prop de vint-i-quatre hores que durava i que no tothom s'ha pres amb resignació. Una part dels afectats han optat per manifestar la seva indignació en forma de cassolades i protestes al carrer. Es preveu que alguns abonats recuperin el servei al llarg del dia d'avui, tot i que els que depenen de l'estació del passeig Maragall podrien trigar més dies a tenir llum. Un dels sectors més afectats per l'apagada ha estat el comerç, on es calcula que les pèrdues seran molt importants. Per això, des dels gremis i entitats de comerciants s'ha fet una crida als botiguers perquè facin reclamacions. Les associacions de consumidors també animen els ciutadans afectats a demanar indemnitzacions.

Actualitzat

La caiguda parcial de la xarxa ha afectat uns 350.000 usuaris, dels quals uns 80.000 encara estan a les fosques i han de recuperar el servei en les pròximes hores. La immensa majoria dels habitatges que encara estan sense llum corresponen a la ciutat de Barcelona.

Red Eléctrica calculava que a les vuit del vespre d'aquest dilluns podria restablir el servei als usuaris, però justament en aquella hora s'ha confirmat en roda de premsa que la previsió per recuperar la normalitat s'ajornava fins aquest dimarts al matí per als abonats que depenen de la subestació del carrer Urgell, i que són 30.000.

Pel que fa a la reparació de la subestació de passeig Maragall, de la qual depenen 80.000 barcelonins, encara no es pot donar un termini clar de quan es podrà tenir reparada. Aquesta nit s'ha començat a avaluar l'abast dels danys i, per tant, la reparació definitiva no es preveu per les immediates hores ni tampoc per aquest dimarts al matí.

Per solucionar les conseqüències dels desperfectes en aquestes subestacions s'han instal·lat una quarantena de grups electrògens per mirar de subministrar electricitat als 80.000 afectats que hi ha ara. L'Ajuntament, per cert, ha fet una crida a consumir el mínim d'electricitat possible per tal d'ajudar a donar electricitat a tots els abonats.

Cassolades de protesta

Els veïns de l'Eixample, el districte més perjudicat per l'apagada de Barcelona, han fet diverses cassolades en protesta per la falta de subministrament elèctric. El repic s'ha pogut sentir a les deu del vespre d'aquest dilluns, quan feia gairebé dotze hores que se n'havia anat la llum.

Les cassolades espontànies no han estat l'única forma de protesta per l'apagada. Segons la Guàrdia Urbana, una quarantena de persones s'han concentrat també a la nit davant la subestació del passeig Maragall, a la confluència de la Ronda Guinardó i el carrer Cartagena. No han interromput el trànsit, però sí que han cridat consignes com "Volem llum" o "Fora, fora, això és un atracament".

Aquest dimarts a la tarda molts veïns han tornat a fer sentir les seves cassoles en accions espontànies. Molts barcelonins comencen a perdre la paciència després de 30 hores sense llum.

Dues-centes patrulles mobilitzades de nit

Amb tot, la situació és complicada. Els generadors elèctrics han servit per enllumenar la via pública, però paral·lelament s'ha reforçat la seguretat amb 200 patrulles de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra, sobretot a les zones on imperava la foscor.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha parlat aquest dilluns amb el president d'Endesa, Manuel Pizarro, i amb el president de Red Eléctrica, Luis Atienza, per exigir solucions immediates d'emergència i grups electrògens consistents que tornin l'electricitat a tots els usuaris encara afectats.

Red Eléctrica diu que la xarxa estava tocada

Segons el delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, la xarxa estava "tocada" per dos accidents recents provocats per diferents obres que han danyat les estacions i el cablejat. Pinós ha desmentit, en canvi, que hi hagi falta d'inversió i "falta de manteniment".

L'apagada ha afectat pràcticament tota la ciutat de Barcelona. Més de la meitat dels semàfors de Barcelona s'han apagat i les principals artèries viàries, com la Diagonal, la Meridiana o la Gran Via, s'han vist afectades pel caos circulatori.

Reclamacions de comerciants i botiguers

L'apagada ha impedit l'activitat a milers d'establiments. Alguns simplement no han pogut fer calaix, mentre que en d'altres la situació encara ha estat més greu, perquè han vist perillar els aliments frescos i congelats. Des de la Confederació del Comerç de Catalunya han anunciat que es plantegen demanar a l'administració que assumeixi responsabilitats. El secretari general de l'entitat, Miquel Ángel Fraile, creu que "fa falta comprovar que l'administració no comptava amb mecanismes de tutela per assegurar que les companyies tenien protocols definits per afrontar aquestes situacions".

Fraile ha reconegut que "ja comptaven amb això" per casos similars en el passat, però ha exigit "mecanismes de correcció". La Confederació del Comerç ha xifrat en "diversos milers d'euros" les pèrdues provocades per l'apagada.

ave;rdues provocades per l'apagada.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut