L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, declarant aquest dimarts durant el judici del cas Pretòria
L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, declarant aquest dimarts durant el judici del cas Pretòria
San Fernando de Henares

Cas Pretòria: Bartomeu Muñoz nega que "Luigi" dirigís l'Ajuntament de Santa Coloma

En el segon dia del judici pel cas Pretòria, l'exalcalde es nega a respondre a les preguntes de la fiscalia sobre les converses telefòniques entre ell i Luis Garcia, defensa el projecte de l'edifici Cúbics i nega haver manipulat aquest projecte ni cap altre

RedaccióActualitzat

El segon dia del judici del cas Pretòria han començat els interrogatoris als principals acusats. El primer ha estat l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, que ha admès la relació d'amistat amb el principal acusat, Luis Garcia, des de la dècada del 1970, quan ja el coneixien com a "Luigi".

Muñoz, però, ha negat que Garcia intervingués en els assumptes de l'Ajuntament de Santa Coloma i que, com deia la pregunta de la fiscal Ana Cuenca, "el dirigís conjuntament" amb ell. La fiscal llavors ha demanat escoltar algunes converses telefòniques gravades entre Muñoz i Garcia.

En aquest moment, l'exalcalde ha anunciat que no respondria a preguntes sobre aquestes gravacions, amb l'argument que la seva defensa les ha impugnat. A pesar d'això, la sala ha escoltat les converses que, segons la fiscalia, evidencien que Muñoz i Garcia negociaven els concursos d'obres que es feien a Santa Coloma. Aquests són alguns dels fragments que s'han reproduït d'aquestes converses:

Bartomeu Muñoz: "Hi ha un tema que jo començo a no veure clar."

Luis Garcia: "Quin?"

Bartomeu Muñoz: "El d'urbanisme."

Luis Garcia: "I urbanisme quin problema té?"

Bartomeu Muñoz: "Doncs que no arribaré."

Luis Garcia: "Sí que arribem, sí."

Bartomeu Muñoz: "Que no té el paper encara el jutjat, home."

Luis Garcia: "No, això és veritat, perquè jo he parlat avui amb en Pasqual i tampoc el tenia. Però no em preocupa tant això."

Bartomeu Muñoz: "A mi sí perquè, aquesta obra quant durarà, dos anys almenys?"

Luis Garcia: "Nooo. Això és una obra de 16 mesos."

Luis Garcia: "Sí, jo tinc el plec a sobre de la taula, que no em val el que m'han fet, i demà, que estaré amb el Manolo miraré d'acabar de perfilar-lo amb ell. Perquè això que m'han fet és tan radicalment diferent al que jo vull, i ara estic pensant com cony m'ho faig perquè el que vingui a doctor Ferran ens pagui amb diners la meitat del valor del solar que té el Manolo taxat en el conveni amb l'ajuntament. Però necessito que el Manolo ingressi aquesta operació a finals de mes, dos milions i mig d'euros."

Després de la reproducció de cada gravació, la fiscal ha formulat les preguntes que tenia previstes sobre el contingut a pesar que Muñoz pràcticament no n'ha contestat cap.

 

 

L'esfera pública i la privada

Per intentar delimitar les seves responsabilitats, Bartomeu Muñoz ha assegurat que els anys que va ser alcalde va dedicar-se a la "direcció política" de l'Ajuntament, però no a les qüestions tècniques. També ha dit que la funció de control de l'execució dels projectes tampoc entrava dins les seves funcions.

L'interrogatori s'ha centrat en l'anomenada operació Pallaresa, el projecte urbanístic que va donar origen a l'edifici Cúbics. L'acusat ha negat que conegués la relació de Garcia amb les empreses que es van encarregar del projecte, a pesar de la relació estreta d'amistat que tenia amb ell:

"No em va comentar res, aquesta és la diferència entre l'esfera pública i l'esfera privada."

La fiscalia afirma que Muñoz va deixar que Garcia dirigís aquest projecte i que aquest es va quedar més d'un milió i mig d'euros en comissions durant la planificació i la construcció.

Segons l'acusació, la requalificació dels terrenys per fer el projecte van suposar unes plusvàlues de 18 milions d'euros, i que 12 d'aquests milions es van convertir en beneficis de la trama. Muñoz, per contra, ha defensat el projecte i ha afirmat que mai va manipular ni treure cap benefici personal d'aquest concurs públic ni de cap altre.

Insults a la interventora

Una bona part de l'interrogatori de la fiscal s'ha centrat en la relació entre Muñoz i la llavors interventora de l'Ajuntament, Maite Carol, que va tenir un paper destacat en la revelació del cas. L'acusat ha dit que pràcticament no la coneixia i ha admès que en alguns moments no va estar d'acord amb els criteris amb què treballava.

A petició de la fiscal s'han reproduït més converses entre Muñoz i "Luigi" gravades entre març i juliol del 2009, en les quals tots dos li dediquen insults força grollers: "filla de puta", "imbècil fastigosa", "però qui cony s'ha pensat aquesta puta interventora que és". Carol es va negar a validar les requalificacions per fer el projecte de Cúbics i en les converses es reflecteix la indignació que això va provocar en els dos acusats.

 

 

Declaren els principals acusats

En la sessió d'aquest dimarts del judici, que es fa a la seu de l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares, a Madrid, estava previst que declaressin diversos acusats, però finalment només hi ha hagut temps per a la primera part de la declaració de l'exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz. L'interrogatori de la fiscal Ana Cuenca, que ha estat molt llarg, detallat i insistent, ha acabat ocupant tota la sessió.

Les preguntes de la resta de parts al mateix Muñoz han quedat posposades a aquest dimecres, i també la declaració del principal acusat, l'exdiputat socialista Luis Garcia, conegut com a "Luigi", a qui es responsabilitza de ser l'impulsor de la presumpta trama de corrupció. La previsió era que els interrogatoris als acusats acabessin aquest dimecres, però amb el ritme amb què ha començat la fiscal difícilment es podrà mantenir la planificació inicial.

També hauran d'esperar els interrogatoris als altres principals acusats, els expolítics de Convergència Lluís Prenafeta i Macià Alavedra. Aquest últim està acusat de suborn, i els altres tres, de tràfic d'influències i blanqueig de diners. Per a tots, la fiscalia demana sis anys i deu mesos de presó, excepte per a Luis García, per a qui se sol·liciten vuit anys. A més, l'acusació particular, exercida per l'Ajuntament de Santa Coloma, acusa Muñoz i García de suborn.

Alavedra reconeix els fets a canvi d'una reducció de pena

En la primera jornada del judici, celebrada aquest dilluns, es van resoldre les qüestions prèvies. El tribunal va descartar les prescripcions de delictes demanades per alguns acusats i la invalidació d'algunes proves, com escoltes telefòniques que incriminen els acusats.

Però la notícia d'aquest primer dia va ser l'anunci de la fiscalia que Macià Alavedra ha acordat una rebaixa de la petició de la pena demanada a canvi de confessar els fets i de tornar 13 milions d'euros. La reducció no es concretarà fins que no hagi tornat els diners i no s'hagin fet les declaracions de la vista oral.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut