Cas Palau: la màquina de fer diners, a judici

Els principals encausats són Fèlix Millet, Jordi i Gemma Montull i l'extresorer de Convergència Democràtica Daniel Osácar

B. Solanas / M. PlanellasActualitzat

Al Palau de la Música, Fèlix Millet feia i desfeia sense que ningú, tant si ho sabia com si no, qüestionés les seves decisions. Només així s'explica com va poder desviar més de 23 milions d'euros en benefici propi i de tercers, segons conclou la investigació judicial. Una quantitat i una manera de fer que en el judici s'hauran de confirmar.

Durant dècades, Millet, el president, va treballar estretament amb Jordi Montull, el director administratiu, amb qui es repartien els sucosos guanys: el 80% per a Millet i el 20% per a Montull.

Entre totes dues famílies, s'haurien quedat més de 8 milions d'euros: retirades d'efectiu, remuneracions sense justificar, obres a les cases, viatges o festes que feien pagar al Palau.

D'uns 9 milions, se n'ha perdut el rastre, en part, per la falta de col·laboració de les entitats bancàries amb què treballava el Palau, on es pagaven, sense cap control, xecs al portador de centenars de milers d'euros.

I una tercera part hauria anat a parar a Convergència Democràtica, 6,6 milions d'euros. Com? La constructora Ferrovial va establir un contracte de patrocini milionari amb el Palau que va esdevenir, suposadament, una tapadora per desviar diners a Convergència a canvi d'adjudicacions d'obra pública, com la línia 9 del metro o la Ciutat de la Justícia. Del 4% que hauria pagat Ferrovial, l'1,5 se'l quedaven al Palau per a les tasques de mediació, mentre que el 2,5% era per a Convergència.

Els tres mecanismes que relata el fiscal

Entregues en efectiu al tresorer, falsos convenis de col·laboració amb la fundació convergent Trias Fargas i factures falses que pagava el Palau.

Convergència, donant suport al seu extresorer, sempre ha negat el finançament irregular descrit, mentre que l'acusació popular està segura que, dels diners del Palau, n'hi ha més beneficiaris, com assegura Àlex Solà, advocat de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona.

"En aquest assumpte estem segurs que no es posarà tota la veritat sobre la taula. D'aquest assumpte del Palau, van sortir diners que no se'ls van quedar ni Millet, ni Montull ni Convergència. Hi ha altra gent que es va quedar diners que no serà el dia 1 a l'Audiència."

Sí que hi són els exresponsables del Palau de la Música. Els principals, Fèlix Millet, Jordi Montull i la filla d'aquest, Gemma, que n'era la directora financera.

El fiscal demana per als dos primers 27 anys i mig de presó, i 26 en el cas de Gemma Montull, per malversació, falsedat, apropiació indeguda o blanqueig de capitals. El Palau eleva la pena fins als 81 anys.

 


També l'extresorer de Convergència Daniel Osácar, que s'enfronta a 7 anys i mig de presó, i dos exdirectius de Ferrovial. El Palau no els acusa.
Els acompanyaran sis dels empresaris que haurien ajudat, amb les seves factures falses, a fer que la trama del Palau pogués desviar els diners de la institució musical.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut