El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado (EFE)
El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado (EFE)
Madrid

Cas Casado: versions contradictòries sobre suposades pressions d'Esperanza Aguirre

Actualitzat

Embolica que fa fort en el cas de la llicenciatura de Dret de Pablo Casado. Alberto Pérez de Vargas, que dirigia el Centre Cardenal Cisneros on va estudiar Casado, un centre publicoprivat adscrit a la Universitat Complutense de Madrid, ha concedit dues entrevistes força contradictòries.

A "El Mundo", el diari que va destapar el cas, assegura que Pablo Casado va arribar a la Complutense apadrinat per Esperanza Aguirre. Les paraules de la presidenta madrilenya van ser: "Cuida'm aquest noi, que hi tinc molt d'interès."

"Pablo Casado va aparèixer a Cisneros de la mà d'Esperanza Aguirre, el van portar allà perquè li quedaven diverses assignatures per acabar Dret. Se li devia entravessar Icade, ja sol passar, perquè Icade té molt mala llet".

Pérez de Vargas, que va dirigir el centre universitari de 2005 al 2013, assegura que moltes persones van trucar a la Universitat, inclosa la mateixa Aguirre, i que aquesta pràctica ha estat tradicionalment habitual amb els polítics.

"Uf, van trucar molts, i també hi va haver trucades de la presidenta de la Comunitat: a veure què fas amb aquest noi, que ha d'acabar. Però això ho fan tots, eh? Si és un d'ells, et truquen."

Davant d'això, què va fer? Va dir als professors "Aquí el teniu", diu el rotatiu. Després, argumenta, tot ja era cosa dels professors, però diu que no va obligar ningú a aprovar Casado. Pérez de Vargas, però, nega irregularitats, però sí que reconeix que hi va haver facilitats i hi havia interès a aprovar Casado, malgrat que no tenia temps per seguir regularment les classes.

"Em va portar una carpeta amb el que havia de convalidar, molt ben ordenada; m'ho va portar perquè ho passés als professors i, com a molt, hi podia haver cinc o sis assignatures. El que sí que hi va haver són facilitats. Si al professor de torn li va donar la gana d'aprovar-lo sense examen, adéu. Irregularitats que es forcés no, però hi va haver molt interès, això és veritat. Et deien que no tenia temps i ell mateix deia: 'Vaig molt enfeinat'".

El director del Cardenal Cisneros admet també que a ell mateix l'havia nomenat la mateixa Esperanza Aguirre.

 

 

Però el mateix home ofereix una altra entrevista a OkDiario, també amb àudio. En aquest mitjà, Pérez de Vargas reconeix que sabia que Casado estava molt ficat en política mentre estudiava. De fet, algú li va comentar que si Casado no es treia la carrera, se li acabava la política: "Si no acaba la carrera, la política, adéu."

Argumenta que no va cometre cap irregularitat, i nega que hagués rebut pressions de cap tipus.

"En cap moment vaig captar cap tipus d'irregularitat. He llegit que hi va haver pressions i això em sembla un disbarat. És impensable."

Quan el periodista li pregunta concretament per Esperanza Aguirre, Pérez de Vargas diu que no va pressionar ningú, almenys ningú que ell sàpiga.

"En absolut, almenys que jo en tingués consciència."

L'Ok Diario també informa que  l'exdirector del Cardenal Cisneros és portaveu de Ciutadans en el districte de Chamartin, a Madrid. Casado se n'ha fet ressò des del seu compte a Twitter:

El rotatiu també informa que el centre universitari va acomiadar-lo perquè va col·locar la seva filla. El vicesecretari de comunicació del PP lamenta que va haver de defensar-se "de les insídies d'un mitjà que continua injuriant". En aquest sentit, ha fet una crida per restaurar la seva honorabilitat.

Casado també es fa seva la informació del Okdiario per reiterar que no ha comès cap irregularitat:

 

 

Aguirre: "Mai he trucat a ningú"

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid ha dit que és "absolutament i totalment fals" que mai hagi pressionat perquè aprovessin la carrera de Casado. 

"Mai he trucat a ningú. Mai a ningu, ni per a Casado ni per ningú."

Aguirre ha assegurat que Casado li va dir que estudiava a Icade i "bastant temps després", que havia acabat la carrera. I ha afegit:

"Fins que no va publicar els seus estudis pel tema del màster de Cifuentes no vaig saber que l'havia acabat en un altre lloc."

Per la seva banda, la Universitat Complutense de Madrid estudiarà si el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va obtenir el títol de Dret amb irregularitats.

El diari "El Mundo" publicava aquest dimecres que el líder popular va començar a estudiar la llicenciatura el 1999, i el 2007 va aprovar en poc mesos gairebé la meitat de la carrera, just després d'entrar com a diputat a l'Assemblea de Madrid. Segons les dades que revela el diari, havent consultat l'expedient acadèmic de Casado, després d'obtenir l'escó, va aprovar dotze assignatures en quatre mesos, l'equivalent al 48% de la titulació, mentre que per superar l'altra meitat de la carrera --tretze assignatures-- havia necessitat set anys.

El rotatiu assegura que la Universitat Complutense va rebre diverses trucades d'alts càrrecs del PP, inclosa Esperanza Aguirre en persona, per demanar que Casado, que aleshores era president de Noves Generacions, obtingués el títol.

Diversos professors, directius i treballadors del centre haurien denunciat pressions als professors. De fet, haurien assegurat que Casado va aprovar amb "facilitats" i "lleugereses", fet que consideren un tracte de favor. Alguns haurien afirmat també, segons recull el rotatiu, que li van regalar "part del títol".

ARXIVAT A:
Cristina Cifuentes
Anar al contingut