El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena
Madrid

Carta de Llarena a Alemanya per evitar "l'error d'interpretació" belga amb l'extradició

La defensa de Puigdemont comunica a la justícia alemanya la decisió de Bèlgica de rebutjar l'euroordre

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha enviat una carta a la justícia alemanya per evitar "l'error d'interpretació de les autoritats belgues" respecte a la petició d'entrega de Carles Puigdemont.

La carta va dirigida a la fiscal del Tribunal Superior d'Schleswig-Holstein que ha de decidir sobre la petició d'extradició de Puigdemont i se li assegura que l'euroordre cursada reuneix tots els requisits formals.

Llarena defensa que la interlocutòria de processament contra Puigdemont és "equiparable" a una ordre de detenció espanyola i que, per tant, no cal que es dicti expressament.

El magistrat del Suprem envia l'aclariment l'endemà que la fiscalia belga rebutgés l'entrega a Espanya de Comín, Serret i Puig per errors i defectes de forma. L'argument de la fiscalia de Brussel·les va ser precisament que l'euroordre no estava basada en cap ordre de detenció espanyola.

Segons escriu Llarena, la norma que regula les ordres europees de detenció estableix que estiguin basades en una ordre de detenció nacional, però també en una "sentència ferma" o "qualsevol altra resolució judicial executiva que tingui la mateixa força".

El magistrat hi explica que, a Espanya, l'ordre de processament "és la resolució executiva respecte de la presó provisional de Carles Puigdemont".
 

 

El magistrat vol evitar així que els jutges alemanys es creguin "al·legats de part que puguin conduir al mateix error" quan els usi la defensa de Puigdemont.

Puigdemont demana que es revoqui l'ordre de detenció

Precisament, l'advocat de Puigdemont ha presentat un recurs a l'Audiència Territorial d'Schleswig-Holstein en què demana que es revoqui l'ordre de detenció a Alemanya del seu defensat.

Wolfgang Schomburg ha adjuntat al recurs una còpia de la decisió de la justícia belga d'aquest dimecres sobre Comín, Serret i Puig.

El cas belga

La fiscalia belga va prendre la decisió després de demanar fa unes setmanes un aclariment al jutge Llarena sobre un possible defecte de forma. El magistrat espanyol va considerar que la primera ordre de detenció, emesa per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela el novembre, encara estava vigent, i per això no en va emetre una de nova. Un fet que no van considerar igual a Bèlgica.

El Suprem va acusar aquest dimecres la justícia belga de falta de col·laboració per la decisió. Avui, el primer ministre, Charles Michel, ha assegurat que "la justícia és independent a Bèlgica" i ha evitat pronunciar-se sobre la decisió de rebutjar les euroordres.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés catalàIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut