Carta de 24 Nobels a Espanya: "Mediació o diàleg o més violència i alienació?"

24 Nobels de la Pau, de Física, Medicina, Química, Literatura i Economia envien una carta a Espanya demanant diàleg

RedaccióActualitzat

Nova mostra internacional de suport al diàleg entre Catalunya i Espanya. 24 premis Nobel firmen un text que, sota el títol "On queda la democràcia a Espanya? Mediació i Diàleg o Més Violència i Alienació?" donen suport a les crides a una mediació.

En la carta, que els nobel també han enviat a la Comissió Europea, expliquen que veuen amb preocupació la "tensió creixent entre Madrid i Catalunya". Diuen que cap de les parts està lliure d'error i situen l'inici del conflicte en la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estart el 2010.

Des de llavors, asseguren, el govern espanyol ha fet poc per donar una solució. Afirmen que mai haurien "predit les mesures extremes i inútils que emanen de Madrid en resposta a la referèndum":

"Les escenes de brutalitat policial, la violència i l'ús de bales de goma contra el poble de Catalunya el primer d'octubre no són qualsevol cosa que haguéssim esperat a Espanya d'avui."

La carta diu que no vol entrar en "qüestions constitucionals", però demana buscar "formes de permetre la llibertat d'expressió":

"Altres nacions ho han fet amb referèndums separatistes que s'han dut a terme, per exemple, a Escòcia i Quebec. En cada cas va guanyar el "no". Escòcia segueix sent part del Regne Unit i el Quebec de Canadà. Creiem que les respostes violentes per part d'un govern central als desitjos de llibertat d'expressió de una ciutadania únicament augmenten encara més l'hostilitat i creen un descontentament que no existia"

Per acabar, demanen un mediació per desfer "l'empat", diuen:

"Donem suport a les trucades de mediació i negociacions cap a una resolució pacífica de l'actual empat entre el govern espanyol i Catalunya. Un poble que es sent reprimit rares vegades desapareix silenciosament en la nit"

La carta la firmen 24 Nobels. 10 de la Pau, 6 de Medicina, 4 de Química, 2 de Literatura, un de Química i un d'Economia. Entre els noms destaquen els d'Adolfo Pérez Esquivel, Rigoberta Menchu Tum o Elfriede Jelinek.

Aquest és el text complet de la carta dels Nobel:

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut