La llevantada desborda rius, talla carreteres i provoca inundacions

Emergències demana que s'evitin els desplaçaments a la demarcació de Girona

RedaccióActualitzat

La llevantada desborda rius, talla carreteres, provoca inundacions i obliga a evacuar habitatges.

La demarcació de Girona, sobretot les comarques de l'Alt i Baix Empordà, el Gironès i la Selva, és la més afectada fins ara per les fortes pluges. Des de dissabte al vespre, els bombers han fet 338 serveis. Només a les comarques gironines, 274.

Figueres, una de les zones més castigades, ha arribat a acumular fins a 250 litres per metre quadrat. El desbordament del riu Manol ha obligat a fer alguns desallotjaments.

 

Per tot això, Protecció Civil ha fet una crida a la població perquè eviti els desplaçaments a la demarcació de Girona, especialment per camins i vies secundàries.

 

A primera hora de la tarda d'aquest diumenge, l'Ajuntament de Figueres ha evacuat tres fileres de cases del nucli semirural de Vilatenim. Les cases, una quinzena, situades a tocar de l'estadi municipal, han quedat inundades pel desbordament del riu Manol, que ha arribat als 308 centímetres d'altura. L'Ajuntament ha habilitat el Consell Municipal de Vilatenim per acollir les persones que ho necessitin.

 

Al matí, han hagut d'evacuar una vintena d'interns d'una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. Una vintena més de persones han quedat aïllades a casa seva.

L'Ajuntament de Figueres ha decidit suspendre les classes d'aquest dilluns per evitar desplaçaments. Hi haurà, però, serveis mínims per als alumnes que hi puguin arribar.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha desplaçat a Girona, des d'on ha apel·lat a la responsabilitat dels veïns després que alguns hagin intentat travessar llocs que estaven tancats per perill d'inundació.

Els cabals dels rius, que segueix l'Agència Catalana de l'Aigua, continuen molt alts:

 

A conseqüència de les pluges hi ha 7 trams de vies que continuen tallades:

La BV-4024 a Guardiola de Berguedà per esllavissades.

La C-253 a Calonge per inundacions.

La C-260 a Figueres per inundacions.

La C-66 a Corçà per inundacions.

La Gi-633 a Sant Jordi Desvalls per inundacions.

La Gi-643 a Serra de Daró per inundacions

La Giv-5512 a Santa Coloma de Farners per obstacles a la via.

 

Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Inuncat pel risc d'acumulació d'aigua arran de les fortes pluges que des de dijous afecten moltes comarques de Catalunya. El telèfon d'emergències ha rebut 541 trucades des de dissabte al vespre.

 

La zona a cavall entre el Maresme i la Selva també ha patit els efectes de la llevantada, i hi han caigut fins a 130 litres. S'han desbordat algunes rieres, hi ha hagut talls puntuals a les carreteres i avisos per baixos inundats i diversos danys materials.

Els rius de Girona, al límit

La llevantada ha colpejat amb força les comarques gironines. Ha plogut de valent i el cabal de rius i rieres ha pujat molt. Un dels afluents del Ter, el Daró, fregava el desbordament a la Bisbal d'Empordà.

La matinada de diumenge han rescatat il·lesa una persona que estava atrapada a l'interior del seu vehicle a Caldes de Malavella.

 

Sis famílies han quedat aïllades en una casa de colònies a Mieres, a la Garrotxa. Estan bé i han estat atesos pels serveis d'emergència.


I és que ha plogut molt i ho continua fent. En algunes localitats de l'Empordà ja hi ha hagut importants precipitacions la nit de dissabte i matinada.

A Llagostera, la tempesta ha deixat sense llum més de 1.400 abonats, tot i que pràcticament la majoria ja l'han recuperat. També ha negat baixos d'habitatges i d'establiments de restauració.

 

A Calonge, passada la mitjanit ha caigut una calamarsada i al poble s'han quedat sense llum. El temporal de llevant ha deixat més de 100 litres per metre quadrat en localitats com Figueres, Verges, Monells o l'Espolla.
 

Evitar rius, rieres i zones inundables

Protecció Civil ha recomanat tot el dia que els municipis de l'Empordà, el Gironès i la Selva afectats per les pluges activin els plans d'emergència municipal i que s'eviti passar per rius, rieres, passos a nivell i zones inundables.

 

Riu Daró (ACN)

Notícia relacionada: Més de 120 mm de pluja multipliquen per vint el cabal de rius com l'Onyar i la Muga

 

Hi ha alertes especialment per l'augment del nivell del riu Tordera a Fogars de la Selva i dels rius Daró, Onyar, Muga i la part baixa del Ter i el Fluvià. També de la riera de Gotarra. L'Onyar al seu pas per Girona portava a primera hora vint vegades més d'aigua del que és habitual.

La Bisbal d'Empordà (Kilian Soler)

 

A Vilafant, a l'Alt Empordà, el riu Manol ha crescut tant que ha acabat passant per sobre de la carretera GI-5129, que enllaça Vilafant amb Borrassà.

Riu Manol a Vilafant (Albert Serrats)

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut