Barcelona

Carod-Rovira proposa que les regions europees amb poder legislatiu tinguin interlocució directa amb Brussel·les

Avui i demà es fa a Barcelona la conferència de presidents de l'Associació de Regions amb Poder Legislatiu de la Unió Europea. Catalunya ha presidit fins ara aquest organisme, que està format per representants de 73 regions d'Europa. De la reunió, n'ha de sortir una "Declaració de Barcelona" que pretén impulsar un paper més actiu d'aquesta entitat. En concret, reivindicar, com a ha demanat el vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, que aquestes regions puguin tenir interlocució directa amb la Comissió Europea.

Actualitzat
En la seva intervenció d'obertura, el vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha proposat que les Regions amb Poder legislatiu de la UE, la REGLEG, sigui interlocutora directa de la Comissió en les consultes per a l'adopció d'actes legislatius. Carod ha exigit reforçar el mecanisme d'alerta amb la finalitat de permetre als parlaments regionals exercir un control polític sobre l'adequació de les propostes legislatives al principi de subsidiarietat.

El vicepresident català ha avançat que la REGLEG també demanarà a la Unió Europea l'accés directe de les regions amb poder legislatiu al Tribunal de Justícia de la UE i una disposició que permeti als estats membres designar algunes regions com "regions associades" de la Unió, amb drets específics en l'àmbit comunitari.

En tot moment Carod ha remarcat la necessitat que Europa reconegui i respecti la seva diversitat ja que, d'aquesta manera, reforçarà el procés d'integració europea i, d'altra banda, ha afirmat que el govern català continuarà treballant per un millor reconeixement de les llengües en les institucions europees.

De la seva banda, el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Alberto Navarro, ha instat a les comunitats autònomes a reduir la seva càrrega administrativa i legislativa i, en aquest sentit, ha citat un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona pel qual les autonomies han aprovat més de 3.000 lleis. 

La REGLEG, la presidència de la qual aquest any ostenta Catalunya, reuneix 73 regions europees amb l'objectiu de defensar els interessos de les regions amb poder legislatiu a la Unió. En la conferència d'aquest any, que està marcada pel Tractat de Lisboa, participa per primera vegada Irlanda del Nord. Per part espanyola, assisteixen els presidents d'Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Catalunya, Extremadura i Galícia, a més de delegacions del País Basc i Andalusia, però cap comunitat autònoma presidida pel Partit Popular assisteix a aquesta trobada organitzada per la Generalitat.
Anar al contingut