Madrid

Carod-Rovira manifesta que no es diu "José Luis", sinó Josep-Lluís "aquí i a la Xina"

Les qüestions lingüístiques van centrar els moments més àlgids, aquest dimarts a la nit, del programa de Televisió Espanyola "Tengo una pregunta para usted", en què van participar els líders d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, Esquerra Republicana, Josep-Lluís Carod-Rovira, i Convergència i Unió al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran Lleida. Carod-Rovira va reclamar en diverses ocasions que els ciutadans convidats al programa pronunciessin el seu nom en català. "Em dic Josep-Lluís, no José Luis", va dir Carod, "aquí i a la Xina", i va remarcar que algunes actituds no faciliten l'encaix de Catalunya a Espanya. Duran Lleida es va referir a l'ús del mocador islàmic dient que el respectava, sempre que no fos una imposició.

Actualitzat

Les qüestions lingüístiques van centrar la intervenció més animada de la nit: la de Josep-Lluís Carod-Rovira. Tot va començar quan un jove estudiant de Valladolid es va dirigir al vicepresident català pel nom de "José Luis" quan anava a formular la seva pregunta. "Em dic Josep-Lluís, no José Luis", va puntualitzar el president d'ERC, qui, davant la insistència del noi, que afirmava no parlar català, va afegir: "Jo em dic així aquí i a la Xina, i vostè no té cap dret a modificar el meu nom, em dic Josep-Lluís, i de cap altra manera."

Després d'aquest primer petit enfrontament, l'estudiant va plantejar per què un castellanolleonès no pot fer oposicions a Catalunya en no parlar català, mentre que un barceloní sí que pot fer-ho a Valladolid. "La seva concepció d'Espanya només comprèn la llengua castellana?, va preguntar Carod-Rovira.  I el jove va contestar: "A mi em sembla bé que a Catalunya es parli català, però preferiria que primer es parlés espanyol i després català." Una afirmació que el president d'ERC va contestar amb "sort que les qüestions lingüístiques no depenen de vostè".

Davant la insistència d'una segona convidada al programa de dir-li "José Luis", Carod va afirmar que "aquest menyspreu cap a la llengua catalana fet en una cadena pública de televisió que també paguem els catalans" és un dels motius que porten que a Catalunya "creixi la desafecció cap a Espanya", i va afegir, "un projecte tancat que com a possibilitat de vida comuna ha fracassat".

Per la seva banda, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, es va estrenar al programa amb el boicot del cava català a la resta d'Espanya. Poc després, una dona marroquina de 50 anys va obrir el debat de l'ús del mocador musulmà a la societat espanyola. El secretari general de CiU va dir que el respectava, sempre que no fos una imposició, i va expressar els seus dubtes sobre les cultures que promouen aquest costum. A més, va suggerir que moltes de les joves que porten el mocador ho fan obligades per les seves famílies. Aquestes afirmacions van provocar un animat diàleg entre Duran Lleida i la dona marroquina, que no estava d'acord amb els seus arguments. 

El primer de fer front a les qüestions plantejades pels ciutadans, però, va ser el coordinador general d'IU. Gaspar Llamazares, que va respondre, fonamentalment, a qüestions que afecten el dia a dia dels espanyols. En aquest sentit, va plantejar les seves propostes sobre les ajudes a les persones dependents, als pares amb fills petits, als immigrants o a les víctimes de la violència domèstica. També va defensar la llei de la memòria històrica.

Es tracta de la tercera edició del programa "Tengo una pregunta para usted", que, moderat pel periodista Lorenzo Milá, ja ha rebut la visita del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, el passat mes de març, i del líder de l'oposició, Mariano Rajoy, el mes d'abril.

Anar al contingut