València

Carod-Rovira guanya el premi Octubre de narrativa i el periodista Toni Cruanyes, el d'assaig

El polític català ha guanyat el premi Octubre de narrativa ex aequo amb l'escriptor alacantí Tomàs Llopis. El periodista de TV3 Toni Cruanyes s'emporta el Joan Fuster d'assaig. Els Octubre recuperen el sopar literari.

RedaccióActualitzat
Dues cares conegudes a la 41a edició dels premis Octubre. Una, de la política, i l'altre, del periodisme, en una cerimonia d'entrega de guardons que recupera la tradició.

L'exsecretari general d'Esquerra Republicana i exvicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha guanyat el premi Andròmina de Narrativa per l'obra de memòries "La passió italiana". Carod-Rovira havia presenta l'obra amb el pseudònim de Miquel Capella, nom del seu oncle. 

El política català ha compartit el guardó amb l'escriptor alacantí Tomàs Llopis amb la seva novel·la històrica "Hi ha morts que pesen cent anys". La novel·la narra la història d'una família, els Facadell, des de l'expulsió dels moriscos fins a les Segones Germànies, i finalitza amb un epíleg de l'inici de la Batalla d'Almansa.

El periodista de TV3 i corresponsal a París, Toni Cruanyes, ha guanyat el premi Joan Fuster d'assaig per un treball sobre l'extrema dreta europea. A "Un antídot contra l'extrema dreta", Cruanyes reflexiona sobre els exemples puixants a països com Holanda, Àustria o Finlàndia. Un assaig que el periodista assegura que té "voluntat de ser un llibre de combat".

El Vicent Andrés Estellés de poesia ha estat per a l'obra "El mur de Planck" del poeta barceloní Josep Anton Soldevila. El poemari reflexiona sobre el viatge cap a l'interior de cadascun de nosaltres amb un estil senzill, segons que ha explicat Soldevilla.

Al Tall, Joan Fuster i el sopar, protagonistes

La 41a edició dels Premis Octubre ha recuperat el tradicional sopar literari després que l'any passat els problemes econòmics de l'organització obliguessin a suspendre la cita. La nova editora de 3i4, Laia Climent, ha pres el testimoni del seu pare, Eliseu Climent, en una cerimònia que s'ha iniciat amb el parlament de tots dos.

Després del sopar, l'organització ha fet un homenatge al grup Al Tall, que deixa els escenaris després de més de 40 anys, i a l'intel·lectual Joan Fuster, en el 50è aniversari de l'obra "Nosaltres, els valencians".

Els guanyadors de la passada edició, Gemma Aguilera (Assaig), Daniel O'Hara (Novel·la) i Jordi Llavina (Poesia) han rebut els guardons de mans d'Eliseu Climent, en reconeixement a les seves obres. Després s'han lliurat els guardons d'enguany.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut