Barcelona

Carod renuncia a repetir com a candidat d'ERC a la Generalitat i donarà suport a Puigcercós

Sorpresa en l'escenari polític del país. El candidat d'Esquerra a la presidència de la Generalitat de Catalunya des del 1999, Josep-Lluís Carod-Rovira, no ho tornarà a ser. Carod es retira així del cap de cartell de la formació en les eleccions catalanes i deixa via lliure perquè ho sigui l'actual president, Joan Puigcercós. Carod ho ha anunciat aquest vespre a l'Auditori de Barcelona en la presentació de la conferència que ha pronunciat Puigcercós, on ha aprofitat per donar-li ple suport. Amb tot, Carod assegura que té previst continuar tenint un paper de primera línia després de les eleccions.

Actualitzat
Les tensions entre els principals actors polítics d'Esquerra Republicana de Catalunya han escrit el seu punt final. El president del partit, Joan Puigcercós, i el màxim càrrec dels republicans al govern, el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, han enterrat les diferències aquest dijous al vespre amb un anunci que ha agafat tothom per sorpresa: la renúncia de Carod a presentar-se de nou com a candidat a la presidència de la Generalitat.

Tancar files sembla que és la gran prioritat dels tòtems republicans i així ho ha reconegut Carod, assegurant que el partit no es pot permetre més batalles internes i que no es poden malgastar més energies en aquestes batalles. La reconcil·liació l'han feta en un escenari immillorable. Joan Puigcercós havia de pronunciar una conferència a l'Auditori de Barcelona per exposar els grans eixos que al seu parer han de guiar el futur d'Esquerra i del país; i Josep-Lluís Carod-Rovira era l'encarregat de presentar l'acte. Doncs bé, tot i que la notícia ha transcendit abans de l'inici de l'acte, ha estat justament en aquest pròleg que Carod ha deixat anar el titular, i ha afegit: "avalo Joan Puigcercós com a pròxim candidat d'Esquerra a les eleccions al Parlament de Catalunya".

La via lliure per a Puigcercós és una bona notícia per al president del partit, que des del turbulent 25è Congrés d'aquest estiu, ha batallat per desfer-se de la rèmora de l'enfrontament entre faccions. De moment, Puigcercós ha aconseguit comptar amb la complicitat dels del Camp de Tarragona (en referència al tarragoní Carod i el reusenc Ernest Benach, president del Parlament i tàndem de Carod en aquell congrés). Amb qui encara no s'han forjat complicitats, en canvi, és amb els sectors que lideren Uriel Bertran i Joan Carretero. Amb tot, Puigcercós obté cert avantatge en el periple per reforçar el seu lideratge, i en aquest periple comptarà amb el suport explícit de Carod.

"Joan és la teva hora, aprofita-la!"


En el seu discurs, Carod ha arrencat els aplaudiments del públic quan ha dit: "Joan [Puigcercós] és la teva hora, aprofita-la". I acte seguit a la formalització del lliurement del relleu, Carod ha advertit: "No me'n desentenc. Et vull acompanyar al teu costat, a primera línia de compromís en aquesta etapa".

Per si no quedava clar, Carod-Rovira ha assegurat la bona salut del "tàndem perquè tots dos continuem pedalant dalt la mateixa bicicleta, i el més important, en la mateixa direcció". En aquest viatge, Carod ha recordat, que Puigcercós és "l'home de partit" i "jo l'home de govern", per garantir que des d'aquests escenaris continuaran treballant per al país i pel partit.

En acabar el discurs, Carod s'ha disculpat amb els militants d'Esquerra que es poden haver sentit ferits en els esdeveniments dels últims mesos però, prèviament a aquesta disculpa, Carod ha afirmat: "No hi ha vencedors ni vençuts. Guanya Esquerra".

Agraïment de Puigcercós

En les seves primeres paraules el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha agraït la feina feta en el passat, en el present i la que Carod-Rovira farà en el futur. Puigcercós ha elogiat Carod assegurant que no podia rebre un "testimoni millor" i ha destacat que Carod-Rovira agafés les regnes del partit l'any 1996 després de viure una de les etapes més convulses en el si del partit, amb Àngel Colom i Pilar Rahola al capdavant. Des d'aleshores, ha reconegut Puigcercós, "sota el teu lideratge hem viscut moments gloriosos i èpics".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut