Barcelona

Carod i Puigcercós obren la pugna pel lideratge d'ERC

La pèrdua de cinc escons a les eleccions generals ha desfermat la pugna oberta pel poder a ERC, amb declaracions creuades del president del partit, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el secretari general, Joan Puigcercós, fins ara conseller de Governació. En declaracions a TV3, Carod-Rovira ha retret a Puigcercós que el primer de rebre la notícia fos José Montilla i, sense dir noms, ha alertat que no es pot ser alhora govern i oposició. Puigcercós, en canvi, veu absurda la polèmica i assegura que falta lideratge polític a ERC. Al seu torn, el president de la Generalitat descarta que la renúncia de Puigcercós perjudiqui la cohesió del govern i des d'un dels sectors crítics dels republicans pensen que l'única solució és canviar l'acord programàtic de l'executiu.

Actualitzat
L'endemà que Joan Puigcercós va anunciar que deixava el govern per dedicar-se al partit, els màxims dirigents d'ERC s'han contradit sobre els motius de la decisió. Josep-Lluís Carod-Rovira ha afirmat que no té res a veure amb la davallada electoral i que s'ha d'interpretar en clau de partit. En una entrevista a "Els matins" de TV3, el president d'ERC ha assegurat que la sortida "no té res a veure ni amb el govern ni amb els resultats electorals, té a veure amb el congrés que es farà d'aquí a dos mesos. Jo no sabia que faria això, però estava cantat".

En canvi, Puigcercós ha explicat que la decisió és "personal", que ha tingut un "desgast personal" per compaginar la feina al govern i al partit i que pretenia "beneficiar" ERC i, alhora, "estabilitzar" l'executiu català.

Els dos líders republicans també discrepen en el procediment. Carod-Rovira ha admès i lamentat que el primer amb qui va parlar Puigcercós fos José Montilla, i no ell. El secretari general dels republicans ha considerat "absolutament absurda" aquesta polèmica i ha justificat que volia parlar amb Montilla abans de traslladar la decisió a l'executiva d'ERC perquè era "lògic" ja que a l'executiva "som molta gent".

Sense citar cap nom, Carod-Rovira també ha criticat que hi ha dirigents d'ERC que donen una imatge poc adequada. "Esquerra ha de deixar de fer certs gestos imprevistos que la fan mantenir en un estat d'adolescència de política permanent. Hem de decidir si som a l'oposició o bé un partit de govern", ha dit, alhora que ha avisat que vol "una altra esquerra, no un partit minorista" i que Esquerra "no hi sobra ningú, fa falta gent com Carretero i Uriel Bertran".

Precisament, Bertran, membre del corrent d'opinió Esquerra Independentista, ha afirmat a Catalunya Ràdio que el problema de fons "no s'està abordant" i que no és de partit, sinó de govern. Bertran considera que la solució als problemes d'ERC passa per canviar l'acord programàtic del govern d'Entesa i reclamar al PSC que defensi els interessos de Catalunya "i no els del PSOE".

Les JERC han avalat la sortida de Puigcercós del govern i han exigit que al congrés del mes de juny es facin els "canvis necessaris" per enfortir el partit, que són "repensar i actualitzar el discurs, l'estratègia i el model" de partit. Les joventuts republicanes opinen que "la falta de veu pròpia respecte del govern" ha estat "segurament un de les causes del descens" a les eleccions.

Fonts republicanes apunten que Joan Puigcercós s'ocuparà molt probablement de la presidència del grup d'ERC al Parlament, mentre que en serà portaveu l'exconsellera Anna Simó, fins ara portaveu adjunta. Les dues tasques les tenia fins ara Joan Ridao, que aquesta legislatura marxarà al Congrés.

Montilla veu "més unit" el govern

Aquest dimarts, Puigcercós ha participat en la seva última reunió del Consell de Govern com a conseller de Governació. Posteriorment, el president de la Generalitat, José Montilla, ha lamentat la renúncia tot i que ha afegit que la "respecta". El president del govern no veu motius de preocupació per l'estabilitat de l'executiu, fins al punt que, després de les eleccions generals, assegura que està "més unit, més fort i amb més capacitat de ser influent a Madrid".

El successor de Puigcercós a Governació, Jordi Ausàs, prendrà possessió del càrrec aquest dimecres a les 9.15 al Palau de la Generalitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut