Barcelona

Carod admet diferències sobre les vegueries i no garanteix que s'aprovi aviat

El vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha admès que el projecte de llei que ha d'organitzar Catalunya en set vegueries provoca diferències en el si del govern, i no ha garantit que s'aprovi el 5 de gener, tal com estava previst. La posada en marxa de les vegueries genera recels en el PSC i alguns dels seus alcaldes, com el de Tarragona, han expressat en públic que el projecte no farà més eficient l'administració catalana.

Actualitzat
Tot i que el conseller de Governació, Jordi Ausàs, va anunciar recentment la seva voluntat que el Consell de Govern donés llum verda al projecte de llei d'"organització veguerial" de Catalunya el 5 de gener, Carod ha deixat en suspens aquesta data en afirmar que allò important no és el "tempo", sinó fer una bona llei.

En roda de premsa a Cervera, on s'ha reunit el govern per commemorar el 650 aniversari de la Generalitat, el vicepresident ha comentat: "Si ho tenim fet en 15 dies, fantàstic, i si no, no s'acaba el món. Ens hem passat des de 1931 esperant". En la seva compareixença davant els mitjans, Carod ha comentat que el govern està "encara en fase de confecció d'una posició comuna", i ha precisat que quan hi hagi quòrum sobre aquest assumpte, ja es farà "públic".

D'aquesta manera ha posat de manifest que, encara que aquest projecte ha estat avalat pel Consell de Governs Locals i només està en principi pendent del tràmit del Consell Tècnic, no hi ha encara un acord complet en tots els seus aspectes. En aquest sentit, Carod ha recordat que el govern està format per tres partits i que "tots els temes s'han de negociar", i ha afegit que encara que no hi ha voluntat de demorar aquest assumpte, no faran "una mala llei, una llei per complicar les coses als municipis".

Diversos alcaldes socialistes han manifestat discrepàncies amb el projecte. En declaracions al programa "L'oracle", de Catalunya Ràdio, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, no s'ha limitat a criticar el mapa de vegueries sinó que n'ha qüestionat el fons perquè creu que no farà més eficient l'administració.

L'alcalde ha lamentat les divergències al PSC i al govern però ha mantingut que l'executiu o bé ha de retirar la llei o acordar una vegueria denominada de Tarragona, amb la ciutat com a única capital. El projecte del govern, en canvi, preveu que la vegueria es digui del Camp de Tarragona i Reus en reclama ser-ne cocapital. Per aquest motiu, la Plataforma d'Entitats de Reus, que aplega unes 200 entitats, ha endegat una campanya sota l'eslògan "Tots som capital", amb un objectiu molt clar: conservar el nom de Reus a l'aeroport i impedir que la futura vegueria només inclogui el de Tarragona.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut