Barcelona

Carme Forcadell declara durant mitja hora davant el TSJC

Forcadell només ha contestat les preguntes del seu advocat i no les de la jutge instructora ni les de la fiscalia

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha fet una declaració de mitja hora davant del Tribunal Superior de Justícia per haver permès la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. La declaració ha començat a dos quarts de 10 del matí i la presidenta ha tornat a sortir del Palau de Justicia pocs minuts després de les 10. 

Està acusada de desobediència i prevaricació i s'enfronta a una possible inhabilitació.

En una declaració que ha durat 35 minuts, Carme Forcadell ha defensat davant la jutge que va permetre la votació del full de ruta independentista en el ple perquè era un "acte polític" i ha sostingut, segons fonts judicials, que no es pot prohibir discutir sobre la independència al Parlament quan aquest és un debat que és al carrer.

Forcadell ha dit que va actuar en tot moment "conforme amb la llei" en permetre el debat i la votació de les conclusions de la comissió constituent el 27 de juliol al Parlament.

Forcadell ha contestat només les preguntes del seu advocat i no les de la jutge instructora, Maria Eugènia Alegret, ni les de la fiscalia, als quals ha retret que en imputar-la han incomplert el seu deure de defensar la inviolabilitat del Parlament. La presidenta del Parlament ha demanat al tribunal que la protegeixi perquè és una figura pública i cal defensar la seva "inviolabilitat". En una referència a l'actuació de la fiscalia, Forcadell ha dit que "l'executiu no pot utilitzar el judicial per solucionar un problema del legislatiu".

 

 

A dos quarts de 8 del matí Forcadell ha arribat al seu despatx del Parlament. Des de primera hora ha rebut el suport, al seu despatx, de diversos diputats i membres del govern:

 

A tres quarts de 9, després de fer-se una foto de família en les escalinates de la cambra, Forcadell ha sortit del Palau del Parlament encapçalant tota la comitiva, per dirigir-se a peu cap al Palau de Justícia, molt a prop del Parc de la Ciutadella, on s'ubica l'hemicicle.

A les portes del Parlament s'han aplegat 400 alcaldes per donar suport a la presidenta del Parlament. Amb les seves vares aixecades els càrrecs locals sobiranistes esperaven Forcadell al crit d'"independència" per acompanyar-la fins a la seu del TSJC, on les entitats sobiranistes han convocat una concentració en el seu suport.

 

 

Des del Parlament, Forcadell ha fet a peu el recorregut fins al tribunal acompanyada dels alcaldes, regidors, diputats i membres del govern. Una part del recorregut també ha estat acompanyada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del vicepresident Oriol Junqueras i l'expresident Artur Mas.

També acompanyen Carme Forcadell els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach i els presidents d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; Jordi Sánchez, de l'ANC, i Neus Lloveras, de l'AMI. També han acudit el president del grup de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, el portaveu del PDECAT al Congrés, Francesc Homs i l'exconsellera Irene Rigau, investigada pel seu paper en l'organització de la consulta del 9N del 2014.

A les portes de la Ciutadella, el president Carles Puigdemont s'ha acomiadat i ha abandonat la comitiva que acompanyava la presidenta a declarar al TSJC. És el que estava previst i ho ha fet seguint l'exemple de Mas, que en el seu dia no va acompanyar les encausades pel cas 9-N, Irene Rigau i Joana Ortega, fins a la porta del TSJC.

A mig recorregut fins a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la comitiva ha fet una aturada al passeig de Lluís Companys darrere unes lletres que formaven la paraula "Democràcia".

 

 

Quan la comitiva ha arribat fins a la porta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els centenars de persones que espeven Carme Forcadell han cantat "Els segadors". També s'han sentit crits d'"independència" i "democràcia".

Carme Forcadell ha entrat a declarar al tribunal minuts abans d'un quart de deu del matí. Estava citada a dos quarts. 

 

 

Ahir al vespre, Forcadell va rebre mostres de suport a diversos punts de Catalunya. Davant d'ajuntaments de pobles i ciutats d'arreu del país es va llegir un manifest. A Xerta, la localitat natal de Carme Forcadell, unes dues-centes persones es van concentrar a la plaça Major. A Barcelona, un miler de persones es van concentrar a la plaça de Sant Jaume. L'alcaldessa, Ada Colau, va llegir el manifest, que critica la judicialització de la política.

 

 

Mitja hora de declaració

Carme Forcadell ha sortit del Palau de Justícia quan passaven pocs minuts de les 10 del matí. 

A fora l'esperaven centenars de persones, membres del govern de la Generalitat, diputats i diversos càrrecs electes que han tornat a cantar "Els segadors".

Una de les primeres persones que han saludat Forcadell quan ha baixat les escales del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estat l'expresident Artur Mas, amb el qual s'ha abraçat de forma efusiva. 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut