Herat

Carme Chacón visita per sorpresa les tropes espanyoles a l'Afganistan

Cinc dies després de jurar el càrrec, Carme Chacón fa el seu primer viatge oficial. La flamant ministra de Defensa ha volgut visitar els contingents espanyols desplaçats a l'estranger, tal com han fet tots els seus antecessors. La seva primera destinació és l'Afganistan, la que és més lluny i en una situació de més risc. La ministra ha sortit de la base militar de Torrejón de Ardoz, i després de fer una breu escala tècnica a Kuwait ha arribat poc després de les nou del matí a Herat, on ha visitat les tropes espanyoles que hi estan desplegades.

Actualitzat

Després de més de nou hores de viatge, la ministra ha aterrat a la base espanyola d'Herat, a l'oest del país asiàtic. Acompanyada pel cap de l'Estat Major, el general Félix Sanz, el secretari d'Estat de Defensa, Constantino Méndez, i la secretaria d'Estat de Cooperació Internacional, Leire Pajín, Chacón ha arribat a bord d'un Hèrcules procedent de Kuwait, on ha fet una parada tècnica.

La nova ministra ha estat rebuda amb honors militars a l'aeroport pels comandaments de l'exèrcit. Chacón ha saludat amb especial atenció les dones del contingent de tropes i ha passat revista. La titular de Defensa ha visitat tots els punts de la base i l'hospital militar, que també atén població civil afganesa. Cachón ha dedicat, però, les seves primeres paraules als soldats caiguts en acte de servei, assegurant que té la missió de donar a conèixer la tasca "noble i magnífica" de l'exèrcit espanyol. En el seu discurs també ha assegurat als militars que els ciutadans se senten orgullosos de la seva tasca i l'admiren.

Chacón només ha estat unes sis hores a Herat, en les quals ha compartit el dinar amb els militars. La nova ministra de Defensa està embarassada de set mesos, però les seves condicions físiques són les adequades per fer el viatge. A més a més, un equip mèdic viatja amb ella per vetllar en tot moment per la seva salut. Chacón ha explicat als periodistes que l'acompanyen que abans de donar a llum vol visitar la resta de missions a l'estranger en què participa Espanya, als Balcans i al Líban.

L'avió que ha portat la ministra en el seu primer viatge oficial va sortir de la base militar de Torrejón de Ardoz divendres a les nou del vespre. El viatge s'ha mantingut en secret per motius de seguretat, ja que la zona és la més perillosa en què està involucrat l'exèrcit espanyol a l'estranger. La visita sorpresa respon a la intenció de la ministra Chacón de donar suport als 780 soldats espanyols desplegats en un dels territoris més complicats.

El viatge de rigor

Abans que Chacón, altres dirigents espanyols ja havien visitat les tropes destacades a Herat. De fet, durant els sis anys que dura la missió, tots els ministres de Defensa hi han anat, i també el rei Joan Carles i l'actual president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

L'última visita que van rebre els militars a l'Afganistan va ser la del monarca durant la nit de Cap d'Any. Abans, al desembre del 2005, hi havia anat Zapatero, en la seva primera visita a una missió militar espanyola a l'exterior des que va accedir a la presidència del govern. En aquella ocasió va retre homenatge als 17 militars morts el 16 d'agost d'aquell any en l'accident d'un helicòpter. L'acompanyaven el ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, i el llavors titular de Defensa, José Bono.

Tant Bono com el seu successor en el càrrec, José Antonio Alonso, han estat els ministres de Defensa que més s'han prodigat en les seves visites a les tropes espanyoles a l'Afganistan. També s'hi va desplaçar en la seva època Federico Trillo, responsable del Ministeri de Defensa durant la segona legislatura de José María Aznar.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut