Carme Chacón, exministra de Defensa i dirigent del PSC (Fotot: EFE)
Carme Chacón desaprova el text sobiranista (Foto: EFE)
Madrid

Carme Chacón rebutja el text sobiranista de CiU i ERC i prioritza la reforma de la Constitució

L'exministra de Defensa i dirigent del PSC, Carme Chacón, expressa el seu rebuig a la declaració sobiranista de CiU i ERC i aposta per la reforma de la Constitució per avançar cap a una Espanya federal. Chacón s'ha oposat al text sobiranista en unes declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats.

RedaccióActualitzat
La dirigent i diputada del PSC Carme Chacón, exministra de Defensa, rebutja la declaració sobiranista registrada al Parlament per CiU i ERC i advoca per una reforma de la Constitució que faci d'Espanya un estat federal. Després d'insistir que el PSC està disposat a dialogar sempre, Chacón ha  assenyalat que ara mateix aquest text "deixa clar on estan" nacionalistes i republicans i que els socialistes no els seguiran.

Chacón creu que la prioritat no és ara el dret a decidir, i defensa el reconeixement de la identitat catalana i la millora de la fiscalitat a través d'altres vies: "Nosaltres estem per la convivència i per una reforma de la Constitució que porti a una solució federal per a una Catalunya que se sent poc reconeguda dins d'Espanya i també maltractada fiscalment".

L'exministra ha apel·lat al sentit comú de la resta de partits i subratlla que la crisi "ha deteriorat i ha posat en dubte tantes coses" que ara el país necessita "consens i valentia per a una reforma que no només modifiqui el model territorial sinó que passi també per una profunda democratització de les  institucions i de la relació dels partits amb la societat".

Quan li han preguntat si defensa el dret a decidir que propugna el PSC o ho rebutja com fa el PSOE, Chacón ha insistit que la seva aposta és aquesta reforma constitucional per convertir Espanya en un estat federal, un model que, ha comentat, "no és casualitat" que sigui el més estès en el món, especialment en països que, com l'espanyol, tenen fets identitaris. "Aquesta és ara la nostra prioritat, primer la reforma de la Constitució". En aquest sentit, la diputada socialista ha afegit que li agrada el text andalús que sobre aquesta qüestió ha elaborat la Fundació Alfonso Perales, i que considera un bon punt de partida per arribar a un consens que no ha de ser només dels socialistes.
Anar al contingut