Barrera, durant l'entrevista amb el programa "Els matins".
Barrera, durant l'entrevista amb el programa "Els matins".
Vall d'Aran

Carlos Barrera: "Som incapaços d'imaginar una Vall d'Aran fora de Catalunya"

Si Catalunya s'independitzés, la Vall d'Aran es podria "configurar com una comunitat autònoma."

RedaccióActualitzat

El síndic de la Vall d'Aran, Carlos Barrera, ha dit en una entrevista a "Els Matins" que "som incapaços d'imaginar una Vall d'Aran fora de Catalunya" i ha afegit que "si no haguéssim estat lligats a Catalunya no tindríem autonomia, autogovern ni possibilitats de fer una nova llei d'Aran".

Sobre el procés sobiranista, Barrera considera que "cal esperar a veure la decisió del poble català i la reacció del govern espanyol abans de decidir l'encaix de la Vall d'Aran" i ha afegit que en el cas que Catalunya s'independitzés, la Vall d'Aran es podria "configurar com una comunitat autònoma. Assumir més cotes d'autogovern, poder fixar un model de finançament que no depengui de la situació o de la voluntat del Departament d'Economia de torn i, sobretot, poder regular la nostra normativa, que poguéssim legislar."

Aquest dimarts se celebra la festa nacional de la Vall d'Aran, i dimecres fa un any dels esdeveniments dels aiguats que van causar inundacions i danys importants a diversos municipis. Barrera afirma que el president de la CHE obrirà expedient a Endesa, empresa que explota els recursos hidràulics de la Vall d'Aran, per si hi ha hagut un ús no adequat de les instal·lacions de la presa d'Arties.

El síndic de la Vall d'Aran assegura que "si la CHE (Confederació Hidrogràfica de l'Ebre) expedienta Endesa per la manipulació de la presa d'Arties durant les inundacions, la sanció ha de revertir en la Vall d'Aran. "Considerem que aquesta sanció ha de revertir en el territori que s'ha vist afectat, no pot ser que l'import de la sanció reverteixi en una comunitat de regants de fora de Catalunya." Tanmateix el síndic de la Vall d'Aran afirma que "segons la nostra informació, però, l'expedient encara no s'ha obert."

Sobre la figura del monarca i els últims successos de la corona, Barrera confia que "les reaccions d'alguns ajuntaments contra la corona tenen a veure amb la situació econòmica i la convulsió social, per exemple les reaccions de certs ajuntaments com Girona o Solsona en contra de les princeses i en contra de la transició de la família reial tenen a veure amb una situació econòmica desesperant, en un moment de convulsió social."

Per a Barrera: "La presència del rei Joan Carles a la Vall d'Aran es remunta a més de 50 anys i en els primers anys la relació amb la gent va ser molt planera, de molta proximitat. Aquesta relació ens fa veure les coses d'una altra forma."

Anar al contingut