Barcelona

Carles Puigdemont: "No està previst fer una declaració unilateral d'independència"

En una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat ha lamentat que ni Mariano Rajoy, ni cap dels altres líders espanyols, no l'hagi trucat per felicitar-lo

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit aquesta nit que "no està previst fer una declaració unilateral d'independència" i que, "si per fer les coses ben fetes, cal allargar els 18 mesos, ho farem". "No passa res si ens allarguem algun mes més", ha explicat Puigdemont en una entrevista de Mònica Terribas transmesa a través de TV3 i Catalunya Ràdio des del Palau de la Generalitat.

Davant la possibilitat que Madrid pugui aplicar l'article 155, Puigdemont ha assenyalat:

"Nosaltres hem ofert diàleg, qualsevol mesura ha de ser dialogada, qualsevol decisió que el govern espanyol prengui amb Catalunya, l'hem de parlar. I si el govern espanyol, finalment, decideix que Catalunya no té dret ni tan sols a tenir autogovern, entrarem en un altre escenari que de moment nosaltres no considerem".

El nou cap de l'executiu ha remarcat que pensa actuar amb fermesa davant del govern espanyol:

"Si continua sense entendre els nostres plantejaments i bunkeritzant-se en el 155, és evident, tindrem un altre escenari. Però nosaltres no ens arronsarem"

En aquesta primera entrevista institucional, Carles Puigdemont ha negat que, de moment, es pensi en l'aplicació de la DUI:

"És que no està previst en el nostre compromís electoral fer una declaració unilateral d'independència. Nosaltres hem de treballar en els escenaris més civilitzats i més racionals. Quan nosaltres apel·lem al diàleg i quan des de fora se'ns apel·la al diàleg, jo vull creure que és sincer. No ens trobarem en una dialèctica d'asfíxia premeditada, perversa o amb pals a les rodes. Perquè finalment, si el govern espanyol es bunkeritza davant de Catalunya, qui perjudica és als ciutadans."

Cap felicitació dels líders espanyols

Puigdemont ha explicat que el seu objectiu és començar a redactar una constitució catalana i, a través d'un referèndum posterior, buscar així que "una majoria" de catalans avalin el nou Estat català. Ha assegurat que la promesa del càrrec que va fer és "completament legal" malgrat no citar ni el Rei, ni la Constitució, i ha lamentat que ni Mariano Rajoy ni cap dels altres líders espanyols no l'hagin trucat per felicitar-lo. Segons Puigdemont, l'actitud de Rajoy "diu molt poc a favor del seu lideratge polític."

 

 

El nou cap del govern català ha començat l'entrevista responent que està net de corrupció:

"Completament. La rectitud no l'adquireixo en el moment que assumeixo un càrrec. La rectitud és un valor que m'ha acompanyat sempre. A l'alcaldia de Girona hem impulsat tot tipus d'auditories, tot tipus de control"

Sobre el nou govern que aquest dijous ha pres possessió dels càrrecs, el president de la Generalitat ha dit:

Estic content i entusiasmat. És un govern d'un procés molt col·lectiu, molt coral. És un procés que arrenca del poble, no dels partits ni dels líders. Aquest govern representa al poble"

Tanda de contactes amb els líders parlamentaris

Puigdemont ha explicat que havia trucat a tots els presidents dels grups parlamentaris per engegar una ronda de contactes amb ells per tenir un intercanvi d'opinions. En aquest sentit, el cap de l'executiu ha assegurat que els nous consellers ja treballen per aplicar les mesures del pla de xoc, i ha afegit que la primera llei que espera portar a la Cambra és la llei catalana contra el canvi climàtic, una norma que va anunciar Artur Mas al desembre.

Sobre els pressupostos, Carles Puigdemont ha reconegut que no té assegurat al 100x100 que es podran aprovar i que, si cal, es prorrogaran. Això sí, diu que la despesa tindrà un marcat caràcter social.destaca que seran uns comptes que es puguin complir:

"Si nosaltres aprovem un pressupost, és que és un pressupost sostenible i factible. No serà ni un brindis al sol. Confiem que les polítiques en relació a la flexibilitat amb el compliment o incompliment del dèficit, continuïn sent les mateixes, perquè això és el que ens dóna aquest marge entre el dèficit real i el dèficit permès."

El president de la Generalitat ha volgut subratllar que el govern que encapçala...

"Farà les coses ben fetes, en la línia que jo m'he compromès. El que em sembla que demanen els ciutadans i el que serveix per transmetre la serenor i la tranquil·litat a tota la població del "sí" i del "no" és que les coses es faran ben fetes"

Aquest dijous, Carles Puigdemont ha presidit l'acte de presa de possessió dels consellers del nou govern de la Generalitat. El cap de l'executiu els ha emplaçat a "no renunciar a res i a ser fidels a fer les coses el màxim de bé i el màxim d'explicades i implicades possible."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut