Carles Castell: "Una mirada satírica, en definitiva, sobre els vicis i les virtuts que envolten les situacions més quotidianes"

Actualitzat
Carles Castell
Autor de "I...", premi literari Jaume Maspons 2008
Premsa d'Osona

Expliqui'ns breument l'argument del seu llibre i la seva relació amb el món de la tecnologia.

Intimitat, inauguració, instants, intercanvi, imprevisió, insostenibilitat, icones, incomprensió, impertinència, impuls, ingravitació, insectes, interferència, i...
Quaranta-quatre relats sobre la vida i la mort, l'amor i el sexe, la literatura i la política, l'amistat i la mesquinesa, que ridiculitzen la supèrbia i l'arrogància, caricaturitzen les pors i les passions. Una mirada satírica, en definitiva, sobre els vicis i les virtuts que envolten les situacions més quotidianes.
Diversos relats giren al voltant de les noves tecnologies de la informació i la comunicació: el món d'internet, la comunicació mitjançant el correu electrònic, els telèfons mòbils... En general, el fet mateix de la comunicació, i de la incomunicació, entre les persones constitueix un element central al llarg de tot el llibre.

Quin futur creu que pot tenir el llibre digital?

Com a autor, el llibre digital obre les portes a l'edició de textos que d'altra forma seria impensable que es poguessin arribar a editar. Ara bé, com a lector, se'm fa difícil imaginar que el llibre digital pugui arribar a tenir una quota important de mercat, però potser és només una qüestió de temps, i de canvi d'hàbits.

Estan canviant les TIC la manera de consumir llibres?

Penso que les TIC, sobretot internet, permeten accedir a textos que d'altra forma no estarien a l'abast. Això fa que es consumeixin llibres –o més aviat, textos curts, comentaris, contes–, sobretot a través de webs i blogs especialitzats, de forma creixent. En el cas de Catalunya, la Catosfera està agafant cada vegada una dimensió més important.

Creu que hi ha diferències entre els lectors que fan servir la xarxa i els que no?
Els usuaris d'internet interessats en la literatura tenen, d'una banda, nombrosos blogs i webs on poden llegir directament literatura que només està a l'abast en aquest format. A més, la xarxa ofereix nombroses oportunitats per conèixer llibres, en format paper, que no acostumen a aparèixer als suplements literaris, ni es recomanen pels canals habituals. En aquest sentit, la xarxa obre la porta a tot un món de comentaris literaris fora dels circuits clàssics.

Ens proposa algun llibre per aquest Sant Jordi?
Evidentment, el meu ;-)
Bromes a part, fa poc he llegit el darrer llibre de l'Amélie Nothomb, "Ni d'Eva ni d'Adam", que m'ha enganxat del principi al final. L'autora situa la novel·la al Japó, com algunes de les anteriors, un país on la tecnologia i la tradició conviuen com en cap altre lloc del món. L'amor i la tendresa, l'humor i la ironia al voltant de la relació autobiogràfica de l'autora amb un jove japonès fan d'aquest llibre una petita joia.
Anar al contingut