Barcelona

Capsetes de records per ajudar a superar la pèrdua d'un fill durant la gestació

S'emmarca dins del programa d'atenció al dol perinatal de l'Hospital Vall d'Hebron

Actualitzat

Per ajudar les famílies que han patit la mort d'un fill durant la gestació, l'Hospital Vall d'Hebron ha entregat més de 400 capses. Inclouen objectes que han triat les mateixes mares i els professionals que les han acompanyat.

La iniciativa, batejada com "Una mica de tu", s'emmarca en el programa d'atenció al dol perinatal per superar aquest difícil tràngol.

Les mateixes llevadores i el personal sanitari que han acompanyat la mare en aquest difícil procés preparen les capsetes que donaran a les parelles que han patit la mort d'un fill durant la gestació o pocs dies després de néixer.

"Es tracta d'unes capses reutilitzades que nosaltres mateixes folrem amb paper decoratiu i guarniments. Comprem els materials i cada vegada que tenim una estona lliure la dediquem a anar confeccionant les capsetes."

La llevadora parla de la capsa amb la mare i l'ajuda a decidir què hi posarà dins: l'empremta, un record, una frase, la polsera amb el nom o un gorro, per exemple, i si a casa hi ha algun germà, també pot participar-hi deixant-hi un objecte de record.

 

La iniciativa forma part dels nous protocols que molts hospitals catalans han posat en marxa per millorar en l'acompanyament de la mort perinatal.

Segons Isabel Salgado, llevadora d'Urgències de l'Hospital Vall d'Hebron, està demostrat que si es preserva alguna mena de record d'aquell moment el "sentiment de pèrdua de la mare" disminueix, alhora que també influeix positivament el fet d'"acomiadar-se del nadó" agafant-lo i mantenint contacte físic amb ell, ja que d'aquesta manera se li crea una "identitat".

"La capseta té un procés de mentalització per part de la mare per acceptar que ha de preparar un record d'aquell moment. I no és només això. Elles agafen els seus nadons, s'acomiaden dels seus nadons."

A part, la llevadora reconeix que la confecció de les capsetes també "reconforta" les professionals que acompanyen les pacients i que es veuen implicades emocionalment en el procés.

 

El programa de la Vall d'Hebron d'atenció a les dones que han patit la pèrdua d'un fill durant la gestació ha anat evolucionant al llarg dels darrers anys. Segons Salgado, abans es procurava evitar el contacte entre el nadó i la mare i ara, en canvi, es busca que la família rebi un "tracte més personal i humanitzat".

Notícia relacionada: "No hi ha batec, el pitjor que m'han dit a la vida": dol perinatal, morts invisibles

La Gabriela i el José fa poc que han perdut el seu fill als 5 mesos de l'embaràs i valoren molt positivament haver preparat la capseta del seu fill Adrián. Sobretot per explicar al seu altre fill, el Gabriel, que el seu germà no ha pogut néixer.

"No sabíem com explicar-l'hi.  I al tenir a la capseta l'empremta i el nom que ell havia buscat per al seu germà, doncs l'hi vam portar i va ser com una forma de portar el dol."

La mort perinatal continua sent un tema tabú i el dol de les famílies sovint queda silenciat. Hospitals grans com el Vall d'Hebron atenen una mitjana de 300 casos l'any.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut