Activitats en grup, amb psicòlegs i educadors socials, adreçades als interns més violents i agressius
Imatge d'arxiu d'una activitat en grup amb psicòlegs i educadors socials

Canvis a les presons per atendre els interns més agressius

Una auditoria interna va detectar els problemes i ara ja s'ha començat a aplicar un pla de xoc a Brians 1 i Quatre Camins

RedaccióActualitzat

La Direcció General de Serveis Penitenciaris ha detectat deficiències als departaments de presons on hi ha els interns que no s'adapten al règim penitenciari, els interns més violents i agressius. I han ideat un pla de xoc que ja s'ha començat a aplicar als DERT (Departament Especial de Règim Tancat) que hi ha a les presons de Brians 1 i Quatre Camins.

Entre els problemes detectats arran d'una auditoria interna hi ha el fet que "la majoria dels interns no tenen un programa individualitzat de tractament" i, per tant, això dificulta incidir en la seva problemàtica concreta. A més, hi ha centres penitenciaris que no fan activitats amb grup amb aquest col·lectiu.

Serveis Penitenciaris té previst dotar els DERT de psicòlegs i educadors socials propis per poder dur a terme aquests programes individualitzats. Fins ara, els DERT compartien els professionals de tractament amb la resta de mòduls del centre penitenciari.

Actualment, a Catalunya hi ha 150 interns als DERT, que representen l'1,7% de la població penitenciària. En els últims mesos han reduït la xifra, que el primer trimestre de l'any passat era del 2,4% i pretenen evitar tornar a superar el 2%.


Aquests interns es passen vint hores al dia dins les cel·les, que són individuals. Ara es pretén que estiguin dues hores més fent activitats o al pati; per tant, que estiguin sis hores al dia fora de la cel·la. Això implica, també, fer els àpats en espais comuns, com explica Amand Calderó, director general de Serveis Penitenciaris.

"Cal dedicar, d'alguna manera, més esforços a aquest col·lectiu d'interns, que tenen una conducta més complexa."

 

De fet, l'auditoria interna va detectar que en alguns casos s'incomplia la llei penitenciària i l'intern no estava ni tres hores al pati. Els interns que
estan als DERT estan en primer grau i han detectat que n'hi ha que no volen tornar al segon grau -el que estan la majoria de presos- perquè tenen deutes o problemes amb altres interns. El primer grau els proporciona un aïllament que els manté a l'empara de problemàtiques personals. I això és un dels aspectes que pretenen corregir.
 

♦ Justícia preveu tenir connectades per videoconferència totes les presons catalanes amb els col·legis d'advocats el 2018

L'auditoria interna també va detectar "conductes irregulars" per part de funcionaris. Serveis Penitenciaris va enviar dos expedients disciplinaris a la Fiscalia, que impliquen nou funcionaris. No han volgut identificar el centre o centres penitenciaris on s'han produït. D'aquests dos expedients, fiscalia n'ha arxivat un i estudia l'altre.

"Estem molt convençuts de la bona feina que desenvolupen els funcionaris als centres penitenciaris i, en el cas que hi pugui haver males praxis, evidentment, no les hem de tolerar."

I també estan investigant uns altres casos que denuncia l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona. Ho explica el director Iñaki Rivera.

"En els últims tres mesos hem detectat set casos especialment greus que consisteixen en maltractaments físics."

Segons Rivera, els set interns exposen haver estat víctima de maltractaments per part de funcionaris del DERT del centre penitenciari de Brians1. Els interns haurien identificat els funcionaris en qüestió, una desena en total, pel seu nom i serien treballadors d'una guàrdia nocturna concreta. En algun cas s'estan plantejant presentar querella per la via penal.
 

♦ Els sindicats de presons alerten que tancar la Model portarà conflictivitat en altres centres

Arran d'un estudi de la Coordinadora Catalana de Prevenció de la Tortura, s'ha format un grup de treball dins la Comissió de Justicia del Parlament de Catalunya per avaluar els DERT. Aquest dimarts hi compareix el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó i s'ha demanat la compareixença del director del centre penitenciari Brians1 i també del responsable del DERT de la mateixa presó, que serà a mitjans del mes de maig.

Serveis Penitenciaris té previst que, el 2020, tots els treballadors dels centres penitenciaris hagin rebut la formació sobre el Protocol d'Istanbul i Drets Humans per prevenir identificar els tractaments cruels, inhumans o degradants. El juny passat ja van començar la formació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut