Un antibiòtic ja comercialitzat redueix el creixement del tumor de mama més agressiu
Una dona fent-se una mamografia (Reuters)

Càncer de mama: nous avenços i bones perspectives, al Congrés Europeu de Barcelona

Des de la mutació genètica als tractaments per als tumors més agressius, a debat entre 3.000 especialistes

Actualitzat

Els especialistes en càncer de mama aposten clarament per tractaments individualitzats i mínimament invasius, perquè s'ha vist que molts tumors no necessiten sotmetre's ni a quimioteràpia ni a cirurgia.

Isabel Rubio és presidenta del comitè nacional organitzador del congrés:

"Es tracta del tractament individualitzat, de no donar més tractament del que es necessita perquè així reduïm els efectes secundaris. I si tenim supervivències altes, al final, els nostres pacients viuran molts anys i han de viure bé, amb una qualitat de vida que podem millorar si apliquem els tractaments que veritablement necessiten i no més."

La decisió de Jolie

Quan Angelina Jolie va decidir extirpar-se els dos pits, va compartir amb la societat un debat que ja tenien els oncòlegs. La mutació genètica que té suposa una altíssima probabilitat de càncer de mama.

Ara un estudi certifica que la decisió que va prendre, efectivament, redueix aquest risc, però, en canvi, no el redueix en les dones amb una mutació molt similar a la seva.

La cirurgia, però, no és l'única opció. Es poden fer revisions freqüents o inclús prendre medicació preventiva.

"No és una decisió que hagi de ser urgent. Quan a una dona li diagnostiquen una mutació, no és una urgència, no ha de decidir la setmana següent fer qualsevol maniobra. Ha de pensar-ho, ha de tenir la informació i discutir-ho els cops que sigui necessari, perquè hi ha múltiples opcions."

Notícia relacionada: Pionera reconstrucció de pit per recuperar sensibilitat després d'un càncer de mama

Nous tractaments

Un altre estudi ha comprovat com els nous tractaments aconsegueixen eliminar tumors molt agressius abans de passar per quiròfan. Això fa que en més de la meitat d'aquests casos es pugui operar conservant el pit i, per tant, la recuperació és més fàcil.

La recerca fa que la mortalitat per càncer de mama vagi baixant, fins i tot en aquells tumors que fins fa poc anys tenien molt mal pronòstic.

Josep Baselga, director Memorial Sloan Kattering Cancer Center:

"Tumors que eren molt agressius, com els tumors HER2 positius, en què la mortalitat era altíssima, ara n'estem curant més d'un 90%. Per tant, aquests tumors que fins ara ens feien més por són els que, amb bon tractament, poden anar molt bé."

Notícies relacionades: Un fàrmac contra el càncer es mostra efectiu en pacients amb certes mutacions

Congrés a Barcelona

El Congrés Europeu de Càncer de Mama, el més gran que es fa a Europa, té un caràcter multidisciplinari. No només hi participen oncòlegs, també altres especialistes que intervenen en el tractament del càncer de mama. Ginecòlegs, radiòlegs i cirurgians posen en comú diferents aspectes de la pràctica clínica.

Són uns 3.000 especialistes en el càncer de mama, de 90 països diferents. Aquest congrés posa el focus en la influència de l'estil de vida i la genètica a l'hora de patir-lo.

D'aquí també en surten nous projectes de recerca en col·laboració entre equips de diferents parts del món.

 

 

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut