Càncer de mama i ovari hereditari: una decisió dura per trencar la cadena

El testimoni d'una mare i una filla amb una mutació genètica hereditària que les predisposa a desenvolupar càncer de mama i ovaris

RedaccióActualitzat

Primer van tenir el disgust de saber que la mare tenia un càncer de mama. I després, de saber que era un càncer hereditari. És el cas de la Marta Rodríguez - filla - i la Maria Cinta Cots - mare - però pot ser la situació que viuen centenars de famílies catalanes cada any.

En el cas de la Marta, l'àvia i la besàvia ja n'havien tingut. Ella ha heretat aquesta mutació genètica, que augmenta fins a un 80% el risc de patir càncer de mama.

Es tracta dels gens BRCA1 i BCRA2, que fan que el risc de desenvolupar un càncer de mama augmenti entre el 60 i el 80%. I en el cas dels ovaris incrementa el risc fins al 40%. 

 

És el cas, també, d'Angelina Jolie. La difusió mediàtica que va tenir la decisió de l'actriu d'extirpar-se preventivament els pits i els ovaris per evitar desenvolupar un càncer hereditari, va donar visibilitat a aquest tipus de mutació genètica, que multiplica les possibilitats de les dones portadores de desenvolupar aquest tipus de càncer.

Cada any es detecten a Catalunya 5.600 nous casos de càncer de mama i d'aquests, el 10% responen a aquesta mutació. En el cas del càncer d'ovaris, són 700 els nous casos detectats cada any, dels quals el 20% són hereditaris.

 

Els oncòlegs recomanen estratègies individualitzades. Però parlen dels beneficis preventius de l'extirpació, sobretot d'ovaris, a partir dels 40 anys. Perquè aquesta mesura també millora la supervivència davant d'altres càncers. Gemma Llort, oncòloga Parc Taulí i Consorci Sanitari Terrassa:

"Treure els ovaris de forma preventiva redueix el risc d'un carcinoma de trompes i ovaris en un un 90-95% i té un impacte en la supervivència. treure les mames de forma preventiva redueix el risc de càncer de mama en un 95%"

La decisió racional sembla clara, però la Marta explica a TV3 que no és tan senzilla:

"Ara mateix què faig? Sóc jove tinc 27 anys. Vull ser mare? Sí. M'opero de mastectomia abans de tenir fills? Tinc fills i després m'opero? O no m'opero i tiro endavant"

Han anat a buscar respostes a les jornades de l'Associació Mama & Ovari Hereditari, l'única que existeix, de moment, a Espanya. Tot i que li costa, la Marta sembla que a poc a poc es va decidint.

"Pels testimonis que he vist, veig que el tema d'operar-me i fer-me una mastectomia ara que sóc jove és molt millor que no més endavant perquè tinc clar que no vull passar pel què ha passat ma mare"

I encara té més clar que vol tenir el fill per fecundació assistida, per poder seleccionar un embrió que no porti aquesta herència genètica.

"Jo vull que almenys els meus fills no hi tingut. Tallar la cadena. Ja està"

La seva mare, la Cinta, també ho té clar:

"Primer va ser la iaia, la meva tieta, la meva mare, jo... doncs la quarta. Vull que ella sigui l'última. Ja que no ho he pogut fer jo, que ho faci ella per al seu fill o filla. Que ho trenqui"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut