Madrid

Camps demana a Zapatero igualtat de tracte amb Catalunya en el finançament

Les reunions entre José Luis Rodríguez Zapatero i els presidents autonòmics pel nou model de finançament han continuat aquest dimecres a La Moncloa amb el valencià Francisco Camps del PP. Després de la mala maror al carrer Génova per la satisfacció d'Esperanza Aguirre, Camps ha tornat a marcar territori i ha deixat ben clar què vol del nou model de finançament: que es tracti totes les comunitats per igual en la negociació i en els resultats, i que es tingui en compte el milió de nous valencians, igual que va fer Aguirre. Per cert que Camps ha comentat que potser dimarts que ve hi haurà un principi d'acord sobre el finançament.

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha reunit aquest dimecres al matí amb el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, a La Moncloa. La trobada, que forma part de la ronda de contactes amb els presidents autonòmics per arribar a un acord sobre el nou model de finançament, ha durat més de dues hores i, segons Camps, ha estat "cordial". Però la cordialitat no ha tret que el president valencià hagi marcat territori. Camps ha dit, diverses vegades, que acceptaran el nou finançament si tracta cada espanyol de forma igual "visqui on visqui". 

Francisco Camps ha comentat que "tots estem en peu d'igualtat" tant en la negociació com en el tracte del finançament. I ara, ha afegit Camps, toca "passar de les paraules als fets". És més, el president valencià ha anunciat que "la setmana que ve [Zapatero] els donarà una resposta". Segons Francisco Camps, dimarts que ve hi podria haver un principi d'acord.

Camps també ha proposat a Zapatero que el nou model tingui en compte que els valencians han passat de ser quatre milions a ser-ne cinc. La qüestió demogràfica també va ser un proposta que va fer la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, en el cas dels 1,2 milions de nous madrilenys.

Ja són 7

A més de Francisco Camps, José Luis Rodríguez Zapatero també s'ha reunit, des de dissabte, amb sis presidents autonòmics més: el català José Montilla, l'andalús Manuel Chaves, la madrilenya Esperanza Aguirre, el gallec Emilio Pérez Touriño, l'extremeny Guillermo Fernéndez Vara i l'asturià Vicente Álvarez Areces.

El cap de l'executiu espanyol es va reunir aquest dimarts amb Emilio Pérez Touriño. Li va proposar que el nou model de finançament tingui en compte, per primera vegada, el cost derivat del fet diferencial de tenir llengua pròpia. La Moncloa ha respost a la trobada amb un comunicat, en què ha considerat "raonable" la idea de donar un plus a les autonomies amb dues llengües oficials. 

Dilluns va ser el torn de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que en va sortir molt satisfeta. Una posició que contrasta amb les crítiques del PP, que sempre hi ha mostrat recels.
En sortir de la trobada, Aguirre va explicar a la premsa que el president espanyol s'ha compromès a fer possible que el nou model de finançament autonòmic sigui multilateral, solidari entre les comunitats i que aporti recursos addicionals als actuals perquè "cap comunitat" hi surti perdent.

Dissabte, Zapatero es va entrevistar amb el president de la Generalitat, José Montilla. La reunió va servir per "superar" els esculls més importants que impedien un acord, segons va afirmar el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, que creu que "abans del 31 de desembre" hi haurà "un consens considerable".
Anar al contingut