Londres

Cameron podria obtenir una majoria suficient a les eleccions d'avui al Regne Unit

El Regne Unit viu les eleccions legislatives més disputades des del 1974. És impossible preveure quin efecte tindran la recessió econòmica i la "cleggmania", el boom de popularitat del líder liberaldemòcrata, Nick Clegg, que podria posar punt i final al tradicional bipartidisme entre conservadors i laboristes. De totes maneres, els sondejos donen com a favorit el conservador David Cameron, encara que de moment no pot cantar victòria: el nombre d'indecisos és molt elevat, un 40 per cent, i és impossible mesurar com es traslladarà l'efecte Clegg a les urnes.

Actualitzat
El primer líder que ha votat ha estat un somrient David Cameron, acompanyat de la seva dona, Samantha. El conservador té totes les enquestes a favor per ser el guanyador i podria obtenir una majoria suficient per governar en solitari, segons la predicció feta pels mitjans britànics en la jornada de votació.

Les enquestes publicades per "The Times" (conservadors 37%, laboristes 28% i liberaldemòcrates 27%) i per "The Guardian" (conservadors 36%, laboristes 28% i liberaldemòcrates 26%) donen un avantatge dels "tories" d'entre vuit i nou punts, cosa que situaria Cameron a prop de la majoria absoluta. Una majoria absoluta que no es pot descartar davant de l'augment del suport a Cameron d'entre un i tres punts en les últimes 24 hores. Es tractaria del "swing", o capgirament electoral, més gran dels conservadors des del 1945.

Els "tories", diu el titular de "The Times", ja "fan olor de victòria en ampliar l'avantatge". "The Guardian" titula en portada "Cameron entreveu el premi". Es considera que si els conservadors es queden a prop dels 326 escons que marquen la majoria absoluta podrien governar amb el suport dels unionistes nord-irlandesos, que podrien repetir als Comuns els 10 escons que ara tenen.

Per la seva banda, el diari sensacionalista "The Sun" situa en la seva primera pàgina un pòster a l'estil Obama incitant a la "Cameronmania". "La nostra única esperança" és el titular, juntament amb un editorial que proclama "In Cameron we trust", en referència al lema nord-americà "En Déu confiem", i un altre gest de complicitat a la campanya presidencial nord-americana. 

Gordon Brown redueix la desfeta

Gordon Brown, l'home que durant deu anys va dirigir les finances del Regne Unit, ha guanyat posicions en els últims dies. Tot i liderar un laborisme cansat després de tretze anys al poder, Brown confia a donar la sopresa. Tant si queden segons com tercers en nombre de vots, els laboristes podrien ser els que tinguessin més escons a causa del sistema electoral majoritari. Intentarien, aleshores, formar un govern de coalició amb els liberaldemocràtes.

Aquest tercer partit va irrompre amb força en la cursa electoral arran del primer debat televisat. El seu líder, el telegènic Nick Clegg, aspira a ser decisiu. Ha acudit al col·legi acompanyat de la seva dona, l'espanyola Miriam González, tot i que ella no pot votar en aquestes eleccions.

L'eurodiputat euroescèptic Nigel Farag té un accident d'avioneta

L'eurodiputat euroescèptic britànic Nigel Farag, exlíder del Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP), ha resultat ferit en tenir un accident amb l'avioneta en què anava fent campanya amb motiu de les eleccions. L'avioneta, en què viatjaven Farag i el pilot, s'ha estavellat poc després d'enlairar-se en un aeròdrom proper a Brackley, a Northamptonshire, a primera hora del matí. Els bombers han hagut de rescatar l'eurodiputat i el pilot de l'interior del vehicle. Farag l'han traslladat a l'hospital en Banbury amb ferides lleus, mentre que al pilot l'han enviat en helicòpter a l'Hospital Universitari de Coventry, ja que té ferides més greus.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut