Trípoli

Cameron anuncia que la coalició internacional ha neutralitzat una part de les defenses antiaèries líbies

El primer ministre britànic, David Cameron, ha afirmat aquest dilluns que la coalició internacional que va començar una operació militar a Líbia dissabte passat ha "neutralitzat en gran part" els sistemes de defensa antiaèria libis. "La zona d'exclusió aèria ja s'està aplicant a Líbia", ha puntualitzat el "premier" britànic davant la Cambra dels Comuns. Això hauria evitat una "matança" a Bengasi, ciutat on es concentra l'oposició. L'operació internacional pretén destruir aquests sistemes de defensa i protegir així la població dels atacs de les forces fidels a Gaddafi. "S'ha progressat bé en ambdós fronts", ha afegit Cameron.

Actualitzat
Les forces aliades han impedit amb els seus atacs que les tropes de Gaddafi avancin cap a Bengasi. La seva intenció és estendre fins a la capital líbia, Trípoli, la zona d'exclusió aèria, segons ha confirmat el general nord-americà Carter Ham. Des de l'inici de les operacions aliades, "no s'observa activitat d'avions" militars "libis", ha conclòs.

Els Estats Units i el Regne Unit han llançat 12 atacs amb míssils guiats "Tomahawk". Embarcacions militars de França, Espanya i Itàlia "patrullen la regió per impedir" l'arribada per mar d'armament.

El govern espanyol remarca que l'objectiu és protegir la població civil

La ministra d'Afers Estrangers espanyola, Trinidad Jiménez, ha assegurat que la intervenció dels països aliats a Líbia pretén "protegir la població civil dels atacs de les forces de Gaddafi".

La resolució de les Nacions Unides, segons ha apuntat la cap de la diplomàcia espanyola, deixa clar que s'han de prendre "totes les mesures necessàries" per protegir la població, a més, assenyala la importància que els països de la Lliga Àrab hi participin i exclou l'ocupació estrangera.

Jiménez confia que la intervenció en marxa dels països aliats "pugui finalitzar com més aviat millor" i per això ha advertit que "no hi ha previst un reemplaçament en aquest moment" en el lideratge de l'operació.

La ministra ha confirmat que va mantenir una reunió al Caire amb dirigents de l'anomenat Consell Nacional Libi (CNL), format per l'oposició a Gaddafi. El govern espanyol volia conèixer de primera mà la situació al país i les seves necessitats per enviar-hi ajuda. Trinidad Jiménez hauria manifestat al CNL el suport d'Espanya a les aspiracions democràtiques del poble libi tot i que no hi va entrar en detalls.

Preguntada per si a la trobada els rebels van demanar armes per enfrontar-se amb el dictador libi, la ministra d'Afers Estrangers ha assegurat que la conversa es va centrar en com està la situació al país. Davant la insistència dels periodistes, Jiménez ha assegurat que en qualsevol cas l'entrega d'armes estaria "fora de discussió".


França envia el "Charles de Gaulle"

El portaavions francès "Charles de Gaulle"
intervindrà a partir d'aquest dimarts a l'operació, segons ha anunciat el portaveu de l'Estat Major francès,Thierry Burkhard. Fins ara, els avions francesos han protagonitzat un total de 55 sortides i han acumulat 400 hores de vol en l'anomenada "operació Odissea de l'Alba".

França ha admès que la coordinació de l'operació es desenvolupa a través de la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, és a dir, mitjançant els ministeris de Defensa dels països que hi intervenen, però considera que, tenint en compte la complexitat de l'operatiu, seria molt més efectiu un comandament integrat que facilités els intercanvis.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut