La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho.
La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho.
Barcelona

Camacho: "L'única via catalana possible és la via del diàleg"

En la segona jornada del debat de política general, la líder del PPC ha sentenciat: "Espanya sí que té un problema: és vostè i el procés independentista", una qüestió que, segons diu, no només afecta els catalans sinó el conjunt de tots els espanyols. Per la líder del PPC, el president català ha plantejat "el major desafiament que s'ha fet mai en la història constitucional: la independència al marge de la llei".

RedaccióActualitzat
Després d'admetre que "vivim un moment històric", la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha retret al president Mas en la segona jornada del debat de política general que el "govern no ha sabut estar a l'alçada de les circumstàncies", "Vostè, president, ha deixat orfes molts catalans", li ha etzibat, perquè, segons ha dit, "ha estat un any sense governar". I és que l'ha acusat de "paràlisi absoluta" en l'últim any de govern en què "els acords de govern eren buits setmana rere setmana", i tot s'ha fet a última hora. En la mateixa línia, li ha retret que "per fer front als problemes s'ha de governar, i això és el que vostè no ha fet, senyor president", i mentre que al PPC el que més el preocupa és el creixement econòmic i la creació de feina, Mas encapçala "un govern entestat a dividir i a fomentar al trencament de Catalunya".

Sobre economia, la presidenta del PPC ha denunciat el "xantatge immoral" de Mas al govern d'Espanya quan va dir que si l'Estat compensa Catalunya per l'impost als bancs, retornarà als funcionaris i treballadors públics la paga extra, i ha proposat reduir els consells comarcals i el sector públic empresarial per poder-ho fer. En qualsevol cas, ha sentenciat: "Vostè no presenta pressupostos perquè és un president dèbil i inestable que està a les mans de Junqueras i la Forcadell". I li ha retret que "si no surt el que vol tornaran a haver-hi eleccions en menys de quatre anys", quan "això ja ho vam fer fa uns mesos". A més de "dèbil i inestable", la líder popular l'ha titllat d'"irresponsable" perquè "no hi ha res més anticatalà que dividir la societat catalana i fracturar la convivència dels catalans".

Camacho ha sentenciat: "Espanya sí que té un problema: és vostè i el procés independentista", una qüestió que, segons diu, no només afecta els catalans sinó el conjunt de tots els espanyols. Per la líder del PPC, el president català ha plantejat "el major desafiament que s'ha fet mai en la història constitucional: la independència al marge de la llei", a més, de dur a terme "la imposició del pensament únic", i no un debat just i equilibrat. El president Mas, en el seu torn, li ha respost que no es pot ser un president dèbil i inestable i alhora fer el "desafiament més gran de l'estat espanyol".

Des de la tribuna. la presidenta popular ha citat el que, per ella, són "les mentides de Mas": que representa la voluntat del poble majoritària; que els catalans no tenen dret a decidir unilateralment les fronteres d'Espanya; que la Constitució no és un mur, sinó el mar jurídic que ens empara a tots; el "demagògic tòpic que Espanya ens roba" i que una Catalunya independent continuaria a la UE. Pel president, és "trist haver d'agafar-se a un escut d'Europa per intentar avortar la voluntat del poble català que té en el seu ADN la UE". "Els vostres arguments de la por són arguments molt pobres", ha afegit.

Camacho, però, ha reconegut que hi ha desequilibris en l'economia espanyola, però ha manifestat que cal reformar el sistema autonòmic i el finançament i que es limiti la solidaritat, una revisió que s'ha de fer amb el diàleg amb el govern de l'Estat. En aquest sentit, ha assegurat: "L'única via catalana possible és la via del diàleg" i "crec que fóra bo que totes les forces polítiques parlessin." Per la presidenta del PPC, la unitat és no excloure i, per això, ha demanat al president que no porti Catalunya a un carreró sense sortida, sinó que vegi la llum, i li ha etzibat: "Alci la mirada a tots els catalans. Tots som dignes. La dignitat és de les persones, no dels territoris."

La líder dels populars ha acabat el seu torn de paraula al Parlament amb un ferm advertiment: "No ens obligui a una consulta il·legal, que divideix i ens fractura. Una consulta que és la veu d'alguns que surten al carrer, però no la majoria". I ha acabat: "Seguiré parlant de la majoria silenciosa perquè és la majoria dels catalans."

El president ha respost a Camacho que fa més de 30 anys que des de Catalunya s'intenta construir Espanya i "només ens trobem amb el FLA i la 'llei Wert'". Abans d'admetre que hi ha "un corrent que no es pot aturar", Mas ha admès que "hi ha molta gent que ja ha desconnectat el xip d'Espanya. No és un conflicte que s'hagi inventat el govern."

Davant de tot plegat, Mas ha emplaçat a tothom a votar per l'autodeterminació, els que hi estiguin a favor i els que hi estiguin en contra, i ha replicat a la líder del PPC que negar el problema no el resoldrà. "Agafin el toro per les banyes i resolguem el problema democràticament", li ha reclamat Mas, i li ha preguntat: "El que més uneix el poble de Catalunya què és? La consulta o la no consulta? Senyora Camacho, respongui". Finalment, i després de demanar-li que no banalitzi el procés sobiranista responsabilitzant-ne els mitjans de comunicació, ha sentenciat: "Si arriben a la conclusió que la consulta uneix més, anem-hi tots junts i després que cadascú decideixi el què."
Anar al contingut